Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waterdiertjes vangen voor de wetenschap

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterdiertjes vangen voor de wetenschap

Kikkervisjes, watertorren, slakken... Een jaar geleden lanceerden wetenschappers uit Wageningen een app waarmee iedereen kan aangeven welke waterdiertjes er in de sloten en vijvers in de omgeving zitten.

Waterdiertjes vangen voor de wetenschap

Via de app of waterdiertjes.nl kun je aanklikken welke beestjes je aantreft in het water, en waar precies. Zo komen de onderzoekers meer te weten over hoe het staat met het waterleven, vertelt bedenker Edwin Peeters in Nieuws en Co. De onderzoekers willen bijvoorbeeld graag weten of sloten en vijvers een schuilplek zijn voor allerlei waterdiertjes, nu de biodiversiteit op andere plekken achteruit holt.

De macht van de getallen

Hoe betrouwbaar zijn dit soort metingen van burgers eigenlijk? Sommige mensen zullen misschien dingen invullen die niet kloppen. "Maar de kracht zit voor een deel in dat er veel mensen meedoen," zegt Peeters, "de macht van de getallen." Bovendien is het niet nodig om heel precies te bepalen welke diertjes je ziet. "Je kan op grote groepen determineren. Dat is voldoende, want daarmee kun je wel iets zeggen over de kwaliteit."

Weten wat er leeft

Nu, een jaar na de start van het project, blijkt dat de verzamelde gegevens inderdaad een betrouwbaar beeld geven van de kwaliteit van de watertjes. En dat is belangrijk, want meten is weten. Bovendien helpt zo’n onderzoek om bewustzijn te creëren bij burgers, zegt Peeters. "Als je weet wat er leeft, ga je ook eerder zorg dragen voor je eigen omgeving."

Waarom is elke soort van belang binnen een ecosysteem? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie