Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Jortcast: Een kapitalistische revolutie tegen big tech

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Een kapitalistische revolutie tegen big tech

Big tech is een bedreiging voor onze democratische rechtsstaat, vreest zeergeleerde mr. dr. Reijer Passchier. Hij spreekt in de nieuwe Jortcast met Jort Kelder over de macht van de big-tech-bedrijven. Een gesprek over invloedrijke lobbyisten, de alomvattende cloud en hoe volkskapitalisme ons misschien weer een beetje grip teruggeeft.

Als we het over big tech hebben, bedoelen we bedrijven als Microsoft, Amazon, Google en ook bijvoorbeeld AirBnB. "Ze lijken erg op gewone bedrijven - maar beschikken over cruciale technologie. Ze kunnen besluiten wie er wel en niet gebruik van mogen maken, kunnen naties tegen elkaar uitspelen", vertelt Passchier in de Jortcast.

"Doodeng, die lobbyisten"

Veel organisaties zijn afhankelijk van clouddiensten, aangeboden door bijvoorbeeld Amazon. Zij zijn gebonden aan regels die de techreuzen ze opleggen. Het is volgens Passchier verdomd lastig als organisatie weer van die cloud af te gaan. "Ik hoor van meerdere bestuurders bij vitale bedrijven dat als bijvoorbeeld Amazon uitvalt, dat het einde van hun bedrijf betekent."

En dan de lobbyisten, die de touwtjes in handen hebben. "Doodeng", vindt Jort. De oud-vice-premier van Engeland, Nick Clegg, werkt nu als een van de belangrijkste mensen bij Facebook in Europa. "Hij is alleen maar bezig om de Brusselse wetgeving zo te buigen dat Facebook er niet al te veel last van krijgt. Alsof het in ons belang is dat Zuckerberg een groot bedrijf heeft."

If you can't beat them, join them? Jort en Passchier filosoferen over een kapitalistische revolutie. Kan die de macht van de big tech inperken? Luister de nieuwe Jortcast in je podcastapp of hieronder.

#347 - Big tech rules?! - De Jortcast

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie