Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Gezond leven is de nieuwe bonuskaart

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezond leven is de nieuwe bonuskaart

Korting bij sportscholen, (web)winkels en musea wil iedereen wel. Het Hilversumse Tergooi Ziekenhuis geeft hartpatiënten nu de kans om te sparen voor die korting – door gezond te leven.

Honderd hartpatiënten gaan hun eigen gezondheid meten, zodat de arts op afstand inzicht krijgt in hun gezondheid en levensstijl. Ze krijgen een activity tracker en vullen regelmatig gegevens in over zaken als hun bloeddruk, gewicht en buikomvang.

Bonuspunten voor gezonde keuzes

Gezonde keuzes – denk aan gezond eten, genoeg bewegen, stoppen met roken en het op tijd innemen van medicijnen – leveren bonuspunten op. Met die bonuspunten krijg je korting bij onder meer webwinkels en sportscholen.

Deze zogenoemde telemonitoring-methode, mede ontwikkeld door het Leids Universitair Medisch Centrum en de onderzoeksgroep van gezondheidspsycholoog Andrea Evers, moet ertoe leiden dat patiënten er een gezondere levensstijl op na gaan houden, liefst langdurig. Het Hilversumse Tergooi Ziekenhuis rolt de methode als eerste uit.

Lokale beloning

Het gaat hier om een eerste proef, en veel details worden in de loop van de tijd nog aangepast. Met name het beloningssysteem is nog voor verbetering vatbaar. Cardioloog Karen Arkenbout van het Tergooi Ziekenhuis geeft aan dat de beloningen mogelijk 'lokaler' worden - korting bij de lokale sportschool of apotheek, in plaats van bij een grote webwinkel.

Nuttig voor iedereen

Als blijkt dat het goed werkt, hoeft de methode niet beperkt te blijven tot hartpatiënten - iedere Nederlander kan er volgens Arkenbout baat bij hebben, ook als je alleen maar een beetje overgewicht hebt.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie