Wetenschap & Techniek

Met dit sleepnet wil de VS het luchtruim drone-vrij houden

foto: DARPAfoto: DARPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Met dit sleepnet wil de VS het luchtruim drone-vrij houden

[NTR] In Nederland pakken we drones aan met roofvogels, maar in Amerika hebben ze andere plannen: daar ontwikkelen ze een speciaal programma om het luchtruim tot 300 meter hoogte systematisch te scannen op drones. Aerial Dragnet - een sleepnet voor in de lucht – heeft het Amerikaanse leger het programma gedoopt.

Het programma heeft alles te maken met de opkomst van drones. Die hebben zich in korte tijd enorm snel ontwikkeld en verspreid, voor de meest uiteenlopende toepassingen. Maar dit is een militair programma, dus het is in eerste instantie de bedoeling om deze technologie in te zetten op plekken waar Amerikaanse grondtroepen actief zijn – ter ondersteuning en bescherming dus tegen mogelijke drone-aanvallen.

Nu heeft DARPA een lange geschiedenis van technologieën die in eerste instantie bedoeld waren voor militaire toepassingen, maar uiteindelijk veel breder werden toegepast. Het internet bijvoorbeeld komt uit de koker van DARPA, en ook aan de ontwikkeling van GPS hebben ze meegeholpen.

Ook DARPA zelf voorziet dat Aerial Dragnet op termijn niet alleen militairen, maar ook burgers zou kunnen beschermen. Als je zo’n netwerk aanlegt in een stedelijk gebied, zou het een stad kunnen beschermen tegen terroristische aanvallen met drones.

Wetenschapsjournalist Bouwe van Straten vertelde over dit onderwerp bij De Ochtend:

Deze techniek staat op dit moment nog in de kinderschoenen. DARPA geeft binnenkort een conferentie om het project toe te lichten, maar ook om personeel te werven. Dat geeft wel aan dat het nog niet morgen wordt uitgerold.

Vanaf de grond en vanuit de lucht

Ondertussen gaan de mogelijkheden voor toezicht steeds verder. Dit nieuwe programma zou bijvoorbeeld kunnen gaan samenwerken met ARGUS-IS, een 1,8 gigapixel camera die ergens op ruim 6 kilometer hoogte in de lucht hangt, en zelfs kan zien of je met of zonder tablet in je tuin zit.

De mogelijkheden die dat oplevert zijn zowel fascinerend als verontrustend. Het Amerikaanse bedrijf Persistent Surveillance Systems neemt met behulp van camera’s in een vliegtuig elke seconde een foto van een bepaald gebied. Op het moment dat er dan ergens iets gebeurt – een overval, of een moord – dan kun je niet alleen van bovenaf zien, je kunt ook achteruit- en vooruitspoelen. Je kunt terugklikken door de foto’s om te zien waar de overvallers vandaan kwamen, en je kunt vooruitspoelen om te kijken waar ze naartoe zijn gevlucht.

Is dit rechtsgeldig bewijs?

Deze techniek is in Mexico al toegepast, en meer recent ook in de Amerikaanse stad Baltimore. Het Amerikaanse radioprogramma Radiolab heeft daar recentelijk over bericht. De vraag is nu hoe de politie van Baltimore met het aldus verkregen bewijsmateriaal omgaat, want het is onduidelijk of het wel rechtsgeldig is.

Ook is de vraag of deze technologie de rechten van de Amerikaanse burger niet schaadt. Want die camera in de lucht registreert niet alleen de misdadigers, maar iedereen die zich in dat gebied bevindt.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie