Hoe een poedertje in koeienvoer de methaanuitstoot kan verminderen
- Nieuws
- Hoe een poedertje in koeienvoer de methaanuitstoot kan verminderen
Om broeikasgassen in de lucht aan te pakken, is het slim om naar het voer van koeien te kijken. Als we daar een stofje aan toevoegen, produceren koeien minder van het krachtige broeikasgas methaan. Nieuws en Co ging kijken op een boerderij waar de Wageningen Universiteit dit onderzoekt.
Koeien met minder klimaatimpact
Methaan wordt gevormd in de voormaag van de koe, legt veevoer-onderzoeker Jan Dijkstra uit. Daar leven miljarden micro-organismen die methaan produceren. Dat ademt een koe uit, en zo komt het in de atmosfeer terecht.
"Al het vee in Nederland zorgt voor ongeveer 10% van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland", zegt Dijkstra, "en een groot deel daarvan is methaan afkomstig van koeien." Methaan is namelijk een krachtig broeikasgas: het is zo’n 30 keer sterker dan CO2. Als we erin slagen de methaanuitstoot van koeien te verminderen, kan dat dus een groot verschil maken.
Een van de weinige middelen die werken
Een methaanremmer in de vorm van een wit poeder moet daarbij helpen. Door een beetje van dat poeder aan het veevoer toe te voegen, vermindert de methaanuitstoot. Op dit moment proberen de onderzoekers te achterhalen in welk type voer het poeder het best werkt. Het lijkt er namelijk op dat het effectiever is in minder vezelrijk voer.
Er worden allerlei van dit soort middelen getest, zegt Dijkstra, maar veel daarvan werken alleen in het lab. Geef je ze een paar weken aan de koeien, dan passen de micro-organismen zich aan en verliest het middel zijn effect. "Dit witte poeder is een van de weinige middelen waarvan is aangetoond dat het maandenlang werkt."
Het middel ligt op dit moment bij de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, vertelt Dijkstra. "Die komen waarschijnlijk over ongeveer een jaar met een uitslag. En als die positief is, kan het op de markt komen."
Wat zijn broeikasgassen precies en hoe gevaarlijk zijn ze? Lees meer in dit artikel van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap