Wetenschap & Techniek

RemoveDEBRIS: Wegenwacht in de ruimte

foto: Surrey Space Centrefoto: Surrey Space Centre
  1. Nieuwschevron right
  2. RemoveDEBRIS: Wegenwacht in de ruimte

[EO] "Een uniek resultaat", zo werd het experiment door Jeroen Otteveel van Innovative Solutions in Space (ISIS) genoemd. Het experiment met een harpoen en een net is bedoeld om ruimteafval op te ruimen. Als we niets doen, is dit afval op korte termijn namelijk een bedreiging voor de ruimtevaart.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jeroen Otteveel, oprichter en directeur van ISIS, is te gast in Dit is de Nacht. Hij vertelt over het project RemoveDEBRIS.

"Ik ben opgelucht dat dit project gelukt is, het is een uniek resultaat dat we op deze manier technieken kunnen demonstreren in de ruimte om iets te doen aan het ruimteafval probleem", zegt Otteveel. "Het is in de ruimte best ingewikkeld om objecten die niet meewerken te vangen."

Quote

Een explosie zorgt voor veel ruimteafval

Jeroen Otteveel

Ruimteafval wordt pas sinds 20 jaar gezien als een probleem. De jaren ervoor werd niet gedacht dat het op lange termijn een probleem zou worden. Daarom wordt er sindsdien voor gezorgd dat opgebruikte stukken terugkomen in de bovenste kringen van de atmosfeer en daar verbranden.

7.500.000 kilo aan afval

"Het afval bestaat vooral uit oude raketten en satellieten tussen de enkele honderden en duizenden kilo's. Daarnaast zijn er ook nog heel veel kleine objecten. In totaal is er ongeveer 7500 ton aan ruimteafval rond de aarde", gaat Otteveel verder. "Het puin komt in de ruimte terecht omdat het opgebruikte systemen zijn, of ze zijn afgebroken na een lancering. Ook een explosie in de ruimte zorgt voor veel ruimteafval."

De ruimte is natuurlijk ontzettend groot, toch vormt het ruimtepuin een bedreiging. De grotere afvalstukken waar RemoveDEBRIS op inzet, kunnen namelijk variƫren van de grootte van een wasmachine tot een kleine auto. Aangezien een satelliet met 7 kilometer per seconde beweegt kan een brokstuk catastrofale schade veroorzaken.

Gladiator in de ruimte

"Met een net en een harpoen is RemoveDEBRIS net een gladiator in de ruimte", grapt Otteveel. "Om de ruimte duurzaam te houden, moeten we de komende 10 jaar serieus gaan beginnen om de ruimte vrij te maken van grote objecten."

"Als er puin op de snelweg ligt, dan is het logisch dat we dat opruimen, dat willen we ook gaan doen in de ruimte. Het is de bedoeling dat er een soort internationale Rijkswaterstaat, of Wegenwacht voor in de ruimte komt", vervolgt hij.

Quote

Een internationale Rijkswaterstaat in de ruimte

Jeroen Otteveel

Een net en een harpoen, dat zijn de twee 'wapens' van project RemoveDEBRIS. Tijdens het eerste experiment werd alleen het net gebruikt. "De bedoeling is om komende twee maanden nog een experiment te doen met de harpoen. Daarmee kunnen we nog grotere objecten aankoppelen."

"Na het experiment over een maand, volgen er nog twee. Daarna is deze missie klaar en gaan we met alle partners een systeem ontwerpen om echt operationeel ruimteafval weg te kunnen halen", sluit Otteveel af.

ruimte-afval

Ster advertentie
Ster advertentie