Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Ook paddenstoelen hebben last van stikstof

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook paddenstoelen hebben last van stikstof

De herfst is weer begonnen, en dat is te zien: overal in de natuur schieten de paddenstoelen uit de grond. Maar hoe goed gaat het nou echt met ze? Nieuws en Co zocht het uit.

Hebben die grote paddenstoelen ook last van stikstof?


Misschien heb je ze zelf ook al gezien: gigantische witte bollen in weilanden, enorme zwammen en reusachtige elfenbanken. Als je door de natuur loopt, kom je de ene na de andere paddenstoel tegen.

Verslaggever Jeroen de Jager van Nieuws en Co trok samen met mycoloog Rob Chrispijn het bos in, op zoek naar bijzondere exemplaren. Door de regen zwellen paddenstoelen wat meer op en zijn ze dus groter, vertelt Chrispijn. Deze druilerige tijd is dus ideaal voor het spotten van paddenstoelen.

Veel soorten verdwenen door stikstof

Toch gaat het niet alleen maar goed met de paddenstoelen: veel soorten zijn uit ons land verdwenen. Dat heeft te maken met stikstof, vertelt de mycoloog, er zijn namelijk soorten die daar absoluut niet tegen kunnen. "Mensen die naar paddenstoelen en planten kijken, weten al lang dat het een keer mis zou moeten gaan. Want je hebt zoveel soorten zien verdwijnen."

Volgens Chrispijn is het verdwijnen van soorten al sinds de jaren 60 aan de gang. Gelukkig zijn er sindsdien ook weer wat soorten teruggekomen, nadat stikstof in de jaren 90 enigszins werd aangepakt. "Er zijn misschien 100, 150 soorten verdwenen, en er zijn er weer 50 teruggekomen."

Slijmige spijkerzwam

Maar het kan natuurlijk beter. Chrispijn verwacht dat als de stikstof verder wordt teruggedrongen, er meer soorten terugkomen en zeldzame soorten zich weer meer zullen verspreiden.

Welke paddenstoel zou de mycoloog zelf het liefst terugzien in ons land? "De slijmige spijkerzwam. Dat vind ik een fantastische soort, ik zou het heel fijn vinden als die weer terugkwam."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie