Is bouwen op het water dé oplossing voor het woningtekort?
- Nieuws
- Is bouwen op het water dé oplossing voor het woningtekort?
Met het huidige tekort aan woningen moeten ontwikkelaars creatief zijn in hun aanpak. Gaan we verder de lucht in? Of moeten we juist op het water gaan bouwen? Rutger de Graaf is ingenieur, gespecialiseerd in drijvende verstedelijking, en vertelt bij Spraakmakers alles over huizen op palen en vlotten.
Video niet beschikbaar
De woonboot is natuurlijk een bekend fenomeen, maar dat is niet waar De Graaf zich mee bezighoudt. Huizen op palen of vlotten zijn "heel specifiek" ontworpen als drijvende woningen. "Het zijn echt volwaardige woningen met een drijvende fundering, die zich dus autonoom aanpast aan iedere waterspiegel. Of het nou een hoge of een lage waterspiegel is."
Adaptieve oplossing
De woningen zitten vast aan meerpalen, waardoor ze niet zomaar kunnen wegdrijven. Ondertussen kan het huis dus wel op en neer, om zo mee te kunnen gaan met het waterniveau. "De echte adaptieve oplossing is drijvend bouwen", stelt De Graaf. En daar wordt hard aan gewerkt, ook om zo sociale woningbouw te bevorderen.
Gebrek aan locaties
De Graaf is zo optimistisch over het idee dat hij zelfs verwacht dat er honderdduizenden drijvende woningen gemaakt kunnen worden door heel Nederland. "De techniek is er", vertelt de ingenieur, maar er is wel een gebrek aan locaties. "Dus er moeten meer locaties op het water beschikbaar komen."
Om dat te realiseren, moeten watergebieden een bestemmingsplan krijgen. "Wij hebben berekend dat we 3 procent van het Nederlandse oppervlaktewater nodig hebben om het totale Nederlandse woningtekort op te lossen", vertelt De Graaf.
Stikstofprobleem
Drijvende woningen kunnen ook nog eens ergens gemaakt worden en vervolgens met een "elektrisch bootje" naar de plek van bestemming gebracht worden, "waardoor je geen stikstofruimte op die plek in beslag neemt", aldus De Graaf. Ook speelt Nederland zich hier internationaal mee in de kijker. "We zijn over de hele wereld actief met deze technologie en je ziet dat de Nederlandse historie met het water zeer in de belangstelling staat."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!