Nieuw voorstel moet alles veranderen: hoe komt Nederland van het stikstofslot?
- Nieuws
- Nieuw voorstel moet alles veranderen: hoe komt Nederland van het stikstofslot?
Al tijden stoot Nederland teveel stikstof uit en de natuur lijdt eronder. Boeren, provincies, gemeenten en waterschappen willen dat daar schot in komt. Zij hebben daarom zelf een voorstel gemaakt. Esther de Snoo is hoofdredacteur van Nieuwe Oogst en vertelt meer in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
De Snoo vindt het een hele moedige stap van de boeren, provincies, gemeenten en waterschappen: "Ze steken hun nek uit om tot een oplossing te komen en de vergunningverlening weer op gang te krijgen."
Vergunningen
Minister Wiersma is ook bezig met een eigen plan, maar is niet snel genoeg volgens de Snoo. In april kwam ze met een 'startpakket', hierin maakte ze duidelijk hoe ze Nederland van het stikstofslot af wil krijgen.
"Er kunnen nu geen vergunningen worden afgegeven vanwege de juridische knoop waar we in zitten", zegt de Snoo. Het gaat bijvoorbeeld om vergunningen om stallen te vernieuwen en te innoveren. "Daarvoor worden al zes jaar geen vergunningen meer voor gegeven."
Wiersma's plannen
"Dit plan gaat verder dan wat Wiersma eigenlijk wil, zij wil met de verkiezingen in aantocht niet over de brug komen met pijnlijke maatregelen", zegt de Snoo. "Ze wil alleen met het zoet komen en niet met het zuur."
Zoals het er nu uitziet is de Tweede Kamer overwegend positief over de nieuwe plannen van boeren, provincies, gemeenten en waterschappen. "Er moet iets gaan gebeuren, niet alleen voor de boeren, maar voor onze hele economie." De Tweede Kamer heeft het dossier niet controversieel verklaard, dat betekent dat er over dit dossier nog wel besluiten kunnen worden genomen. De Snoo sluit af: "Het is logisch dat de Tweede Kamer ertoe heeft besloten, omdat het zo'n ongelooflijk urgent probleem is".
Lees hier meer over het nieuwe voorstel en kijk hierboven het fragment.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.