Wetenschap & Techniek
NTR

Deze kunstenaar blaast de triomfboog van Palmyra opnieuw op

foto: DKVNfoto: DKVN
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze kunstenaar blaast de triomfboog van Palmyra opnieuw op

Kunstenaar Lieke van der Made bivakkeerde een week lang in de broeiende hitte in een pipowagen op het Mediapark. Niet voor de mooie omgeving, maar vanwege een kunstproject: samen met haar vriend Gilad Grinberg werkte ze aan een bijzondere kunstinstallatie.

Lieke van der Made


Van der Made maakte een ruim twee meter hoge opblaasbare boog van aan elkaar genaaide stukken vliegerdoek. Haar inspiratiebron is de triomfboog van Palmyra, die een paar jaar geleden door IS verwoest werd.

Het Midden-Oosten is een terugkerend thema in Van der Mades kunstprojecten. In haar werk vraagt ze zich af wat de plunderingen en vernietigingen door IS voor de wereld betekenen.

Tv-programma De Kennis van Nu, dat in september aandacht besteedt aan de verwoesting van cultureel erfgoed, maakte een korte video over het project:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Objecten weer tot leven brengen

Nachtprogramma Focus zocht Van der Made op bij de pipowagen en keek mee hoe ze de boog opblies met behulp van ventilatoren. "Door het opblazen komt iets tot leven, en je zet het knopje uit en alles valt weer in elkaar", legt ze uit.

"Dus het refereert ook aan het opnieuw tot leven brengen van een object dat 'opgeblazen' is door IS. Het is in één klap weggevaagd, terwijl het eeuwenoud erfgoed is dat heel belangrijk is voor onze cultuur, voor de culturen daar."

De pipowagen op het Mediapark is onderdeel van Opium Atelier van het radio-4-programma Opium. Lees hier meer over het project.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie