Wetenschap & Techniek

'Diagnose oogziekten kun je beter in het donker doen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Diagnose oogziekten kun je beter in het donker doen'

[NTR] Mensen met een oogziekte kun je het beste in het donker onder de loep nemen. Juist onder die omstandigheden doen mensen met een oogaandoening het duidelijk slechter. Oogartsen doen hun werk in de regel in het licht.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen komt tot die bevinden naar aanleiding van onderzoek dat is uitgevoerd met de app ‘Zicht op licht’. Daarmee konden mensen eigenhandig lichtmetingen doen, wat het afgelopen jaar vijfduizend metingen opleverde. Daaruit bleek onder meer ook dat vrouwen meer moeite hebben met kijken in het donker dan mannen.

"Dat mensen met een oogziekte in het donker meer moeite hebben met zien dan mensen zonder oogziekten is op zich niet verrassend. We hadden echter verwacht dat in lichte omstandigheden het verschil ook groot zou zijn, en dat is niet het geval", zegt UMCG-onderzoeker Ronald Bierings in een persbericht. "Het lijkt erop dat de test beter wordt als er minder licht gebruikt wordt. Als we een oogziekte beter kunnen diagnosticeren, zijn we in staat deze ook eerder te behandelen."

Ronald Bierings was te gast in Nieuws en Co:

Op zaterdag 1 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, geeft hij een lezing over zijn onderzoek tijdens de publieksmiddag die het UMCG en onderzoeksinstituut ERIBA organiseren. Op de website van het UMCG staat meer informatie over de activiteiten op deze middag.

Ster advertentie
Ster advertentie