Wetenschap & Techniek

Nederlandse politiedrones uit China geven mogelijk data door aan Chinese overheid: 'We moeten niet naïef zijn'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse politiedrones uit China geven mogelijk data door aan Chinese overheid: 'We moeten niet naïef zijn'

De Nederlandse politie en Rijkswaterstaat gebruiken in China gemaakte drones waarvan niet vaststaat dat de data die ermee worden verzameld veilig zijn. Dat komt naar voren uit onderzoek van het platform Investico, waarvan de conclusies worden gemeld door Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer.

Het gaat om drones van het bedrijf Da Jiang Innovations (DJI), dat wereldwijd markleider is op het gebied van onbemande commerciële toestellen. Diverse onderzoekers hebben in het verleden vastgesteld dat beelden en andere data die met de drones verzameld worden, kunnen weglekken naar de Chinese overheid. Ook zijn er berichten dat er via een achterdeurtje software geïnstalleerd kan worden op de telefoons van degenen die de drone gebruiken.

"Je weet nooit wat er allemaal doorgesluisd kan worden naar de Chinese overheid", zei Patrick Bolder van het The Hague Centre for Strategic Studies, die onderzoek doet naar drones en dataveiligheid. "Chinese bedrijven mogen alleen maar zaken doen als ze ook gegevens beschikbaar stellen aan de overheid. DJI is zo'n bedrijf. We hebben er niet direct bewijzen voor, maar de kans dat het gebeurt is heel erg groot."

Drones al meer dan duizend keer ingezet

De politie geeft aan Investico toe dat niet kan worden uitgesloten dat de data op Chinese servers belanden. De drones zijn dit jaar al meer dan duizend keer ingezet, onder meer voor opsporing en het handhaven van de openbare orde. Zo gaan ze vaak de lucht in bij demonstraties. Vanuit de lucht is veel makkelijker te zien waar mensen zich verzamelen dan vanaf de grond. Ook na de moord op Peter R. de Vries in Amsterdam ging een drone de lucht in.

Rijkswaterstaat gebruikt de drones van DJI voor inspecties van bruggen, sluizen en waterkeringen, zoals de Deltawerken. "De beelden die daar gegenereerd worden, kunnen belangrijk zijn voor Nederland, omdat we afhankelijk zijn van handel. Die informatie kan gebruikt worden om bijvoorbeeld op afstand met een cyberaanval die bruggen en sluizen uit te zetten. Als dat gebeurt krijgen we een storing in de waterwegen en het transport, wat grote gevolgen heeft voor de Nederlandse economie."

'Wees niet naïef'

Het is niet voor het eerst dat er zorgen zijn over Chinese technologie. Zo werd eerder besloten dat Huawei niet meer mag meewerken aan de belangrijkste delen van het nieuwe 5G-telecomnetwerk in Nederland. Vorige week waarschuwde Litouwen dat op telefoons van het Chinese Xiaomi zogeheten 'censuursoftware' staat. Daarmee kunnen teksten die in China gevoelig liggen, worden opgespoord en geblokkeerd.

Volgens Bolder zijn de zorgen over de veiligheid dus terecht. "Chinezen hebben niet het beste met ons voor. Ze hebben een heel ander staatssysteem en daar willen we niet het slachtoffer van worden. We moeten niet naïef zijn over de diepere bedoelingen."

Ster advertentie
Ster advertentie