Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Cannabis maakt je gevoeliger voor valse herinneringen

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Cannabis maakt je gevoeliger voor valse herinneringen

Cannabis maakt gebruikers ontvankelijker voor valse herinneringen, blijkt uit een nieuwe studie. Onder invloed zijn de gebruikers gevoeliger voor misinformatie, en herinneren ze zich dingen die niet gebeurden. Moet je iemand onder invloed van cannabis dan nog wel verhoren?

Hoogleraar psychofarmacologie Jan Ramaekers over het verband tussen cannabisgebruik en gevoeligheid

Het was al bekend dat de werkzame stof in wiet, THC, een nadelige invloed kan hebben op het geheugen. Maar de nieuwe studie van Maastricht University maakt duidelijk dat het zelfs tot valse herinneringen kan leiden.

In het onderzoek inhaleerden 64 gezonde proefpersonen – die in het dagelijks leven zo nu en dan cannabis gebruikten – een dosis damp. In gewoon Nederlands: ze rookten een joint. Slechts in de helft van de gevallen bevatte die joint ook daadwerkelijk THC, maar de proefpersonen werden daarover in het ongewisse gelaten.

Getuige van virtuele misdaad

“We hadden een virtual reality-scenario ontwikkeld, waarin mensen ofwel getuige waren van een misdaad, ofwel zelf een misdaad moesten uitvoeren,” vertelt hoogleraar psychofarmacologie Jan Ramaekers, die het onderzoek uitvoerde. De proefpersonen zagen bijvoorbeeld vanuit een trein iemand een agent slaan en daarna hard wegrennen.

Tegelijkertijd was er een tweede persoon aanwezig, die over de gebeurtenis vertelde. In dat verhaal zaten dingen die klopten en dingen die niet klopten. Een half uur na de proef werden de proefpersonen geïnterviewd: “Wat bleek uit de interviews, is dat de proefpersonen zich dingen konden herinneren die niet hadden plaatsgevonden”. Dat was vooral het geval als de vraagstelling in de interviews suggestief was.

In een andere test moesten de proefpersonen zich woorden herinneren die ze eerder voorgelegd hadden gekregen. "Dat is een klassiek paradigma waarmee we valse herinneringen kunnen meten", aldus Ramaekers. De proefpersonen die daadwerkelijk THC hadden gerookt, herinnerden zich vaker woorden die helemaal niet op de lijst hadden gestaan.

Verhoor onder invloed

Dit resultaat heeft mogelijke implicaties voor bijvoorbeeld politieverhoren: "Jaarlijks zijn er zo'n twee- tot driehonderd zaken waarin de dader onder invloed was", aldus Ramaekers, "en vaak gaat het daarbij om cannabis. Die daders worden vaak ter plekke ondervraagd. Dan wordt dit onderzoek wel heel erg relevant, omdat de antwoorden die je dan krijgt niet altijd betrouwbaar zijn". Ramaekers adviseert daarom om met een dergelijk verhoor te wachten tot de cannabis helemaal is uitgewerkt.

Staatswiet, komt het of niet?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie