Wetenschap & Techniek
'Verdere klimaatverandering is een keuze, geen gegeven'
- Nieuws
- 'Verdere klimaatverandering is een keuze, geen gegeven'
Als journalist voor De Correspondent sprak Jelmer Mommers onder andere met Kamerleden en Shell over klimaatverandering. Zijn boek Hoe gaan we dit uitleggen - Onze toekomst op een steeds warmere aarde is bedoeld voor iedereen die geneigd is weg te kijken. Hij vertelt erover in Lezen in het Donker.
{podcast audio="115217" caption="#57 - Jelmer Mommers - 'Verdere klimaatverandering is een keuze, geen gegeven'" }
Onomkeerbaarheid
"We hebben dus te maken met een klimaatprobleem, wat veroorzaakt wordt door onze fabrieken, onze auto's, energiecentrales en landbouw. En die uitstoot verzamelt zich in de dampkring en blijft daar hangen. En het probleem is dat het niet meer terug te draaien is. Die opwarming heeft een bepaalde onomkeerbaarheid, ten minste op menselijke tijdschalen."
Mommers putte inspiratie uit Rebecca Solnit, omdat de feministische schrijfster in haar boeken hoopvol blijft. Ook hij wil hoopvol blijven alhoewel hij bekent op slechte dagen de wanhoop te delen met de wegkijkers.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoop
Voor degenen die twijfelen aan de opwarming van de aarde levert Mommers de wetenschappelijke onderbouwing. Toch ziet hij ook waarom mensen die het wel geloven de andere kant op kijken. "Hadden de zelfbenoemde sceptici maar gelijk, denk ik soms."
Hij is ook kritisch: "Wat journalisten nieuws vinden is eigenlijk wat er misgaat. Zonne-energie heeft een prijsdaling van 90% gehad. Dat is een verhaal dat veel minder snel in de media terecht komt. Het grappige is dat ik tegelijkertijd best wel wanhopig ben over dit onderwerp, én hoopvol."
Actiebereidheid
Mommers twijfelt er niet over dat de energietransitie ingrijpend zal zijn. Populaire maatregelen zullen het niet worden. Hij verwacht daarom niet dat politici een harde aanpak zullen verdedigen. Wel mist hij een verhaal met meer daadkracht. De protesten van scholieren ziet hij daarom als een belangrijk middel om het probleem op de agenda te krijgen. "Klimaatverandering is geen kwestie van ja of nee, maar van hoe erg? En van hoe erg, dat bepalen we zelf."
Nog meer mooie gesprekken luisteren? Alle gesprekken uit Focus zijn terug te vinden in de podcast Focus Wetenschap.
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
De PerstribuneMAX
Bridget Maasland krijgt veel haatreacties: 'Die raken me soms wel'De Nieuws BVBNNVARA
Hoe geef je rouw een plek tijdens de feestdagen?NOS Radio 1 JournaalNOS
Klimaattop Bakoe: moeizame onderhandelingen, maar hoop op doorbraak blijftSpraakmakersKRO-NCRV
Uithuisplaatsing kinderen bij verslaafde ouder: 'Had graag gehoord dat het goed zou komen'