Wetenschap & Techniek
EONOS

Dit apparaatje waarschuwt als iemand in je aura komt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit apparaatje waarschuwt als iemand in je aura komt

Een nieuw gadget zou wel eens een oplossing kunnen bieden in deze tijden waarin anderhalve meter afstand moet worden genomen. In Langs de Lijn En Omstreken demonstreerde een van de initiatiefnemers, Marcel Schouwenaar een prototype van het apparaatje, dat hij binnenkort op de markt wil brengen.

Het apparaat, wat Bubble wordt genoemd, is een soort pasje dat een signaal geeft als een ander exemplaar binnen anderhalve meter afstand komt.

De Bubble

Meubelboulevard

"Het idee is dat je eigenlijk een zendertje draagt, dat je krijgt als je bijvoorbeeld een kantoor of een meubelboulevard in komt", vertelt Schouwenaar. "Dit zendertje geeft je een subtiel seintje dat je je gedrag moet aanpassen, als je bijvoorbeeld binnen anderhalve meter van iemand anders staat", aldus de techneut. "Het is een soort zesde zintuig."

In de studio liet Schouwenaar zien wat voor signaaltjes de Bubble kan geven:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het apparaatje is bedoeld voor de 'semipublieke ruimte', waarvan mensen expliciet kiezen om er naartoe te gaan, vertelt Schouwenaar. "Zoals kantoren, bedrijven, of winkels. We willen het nieuwe normaal enigszins normaal maken, zodat je toch weer prettig naar zo'n plek toe kan."

Privacy

Schouwenaar belooft dat de privacy gewaarborgd is bij zijn apparaat: "Hij kan geen data opslaan, je kan niet gevolgd worden", stelt hij. De apparaten registreren puur en alleen elkaar, vertelt hij.

De initiatiefnemer is "met veel partijen" in gesprek. De eerste batch verwacht hij over ongeveer een maand. Dit zouden minstens 100.000 Bubbles zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie