Wetenschap & Techniek
NOS

NASA-rover Perseverance op Mars geland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NASA-rover Perseverance op Mars geland

Marsrover Perseverance is met succes geland op het oppervlak van Mars. Rond 21.45 uur kwam de robotwagen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA neer op de rode planeet. Het was heel spannend. "Er zijn tot nu toe twintig pogingen gedaan om te landen op Mars en dit is de negende keer dat het goed ging", vertelt Philippe Schoonejans in het NOS Radio 1 Journaal. Schoonejans is projectmanager van het Mars-programma bij de European Space Agency.

Vanwege de grote afstand tot Mars kreeg NASA 11 minuten en 22 seconden later pas het bericht van de geslaagde landing, waarna wetenschappers in het Jet Propulsion Laboratory van NASA in Californië elkaar al applaudisserend feliciteerden. "Touchdown is confirmed", kregen ze te horen. Kort daarna deelde de rover een eerste zwart-witfoto van het oppervlak van Mars.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooraf waren de NASA-wetenschappers met name bevreesd voor de zeven minuten die zitten tussen het betreden van de atmosfeer van Mars en de daadwerkelijke landing. Oftewel de 'seven minutes of terror' zoals ze met enig gevoel voor drama worden omschreven, omdat er in die fase op papier van alles kan misgaan.

Zo moesten er zo'n zestig explosieve bouten op het juiste moment en in de juiste volgorde afgaan en werd het voertuig via een soort vliegende hijskraan gevlogen naar de landingsplek in de krater Jezero.

Maar net als bij Perseverance' voorganger Curiosity, die sinds 2012 rondrijdt op de planeet, verliep dat vlekkeloos.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=rzmd7RouGrM" start="false"}

mars geland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie