Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Is er leven op Pluto? 'Er is geen plaats in het heelal waar je niet heen kunt gaan'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Is er leven op Pluto? 'Er is geen plaats in het heelal waar je niet heen kunt gaan'

Is er leven op Pluto? Kun je dansen op de maan? Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan? Grote kans dat je dit al lezend meezingt in jouw hoofd op de prachtige tonen van het nummer België, het lied van Het Goede Doel dat precies 40 jaar bestaat. Maar wat zijn eigenlijk de antwoorden op deze vragen? "Er is geen plaats in het heelal waar je niet heen kan gaan", zegt astrofysicus Vincent Icke in De Nieuws BV.

In 1980 wordt de ruimtevaart overschaduwd door de wedloop tussen de Sovjetunie en de Verenigde Staten. Het is een tussenperiode. Na de jaren '60, na de eerste passen op de maan door Neil Armstrong, wordt er gedroomd van wat er nog meer ontdekt kan worden.

Ruimtevaart in de jaren '80

In de jaren '80 verschuift het wedstrijdje met mensen, naar een wedstrijd om kennis. Steeds vaker worden sterrenkundige instrumenten toegepast in de ruimte, bijvoorbeeld. "Dat begon meer vorm te krijgen en het was een fantastische tijd daarvoor", zegt Vincent Icke. Hij woonde in de jaren '80 in Amerika en maakte de ontwikkelingen in de ruimtevaart van dichtbij mee.

Het nummer België van Het Goede Doel kwam in 1982 uit, en bereikte ook Minnesota waar Icke werkte als junior hoogleraar. Omdat het nummer nu 40 jaar bestaat, zoekt De Nieuws BV uit of de tekst nog klopt. En bij de vragen in het refrein, daar heeft Icke wel een antwoord op.

Is er leven op Pluto?

Over 'Is er leven op Pluto?' kan Vincent Icke kort wezen: dat is er niet. "Laat ik het zo zeggen, de mogelijkheid dat er leven is op Pluto is verwaarloosbaar", aldus de astrofysicus.

Kun je dansen op de maan? "Dat gaat wel goed, want de zwaartekracht is veel kleiner dan op aarde", legt Icke uit. Op de vraag of hij zelf zou dansen op de maan zegt hij: "Ik denk dat ik best een paar bokkesprongen zou maken, maar om dat nou dansen te noemen..."

Een plaats tussen de sterren

Op de vraag, 'Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan?' is het makkelijke antwoord: ja. Icke legt uit dat er in principe geen plek in het heelal is waar je niet heen kunt gaan: "Het grappige is dat we weten door de relativiteitstheorie dat je in principe overal heen kunt gaan in het heelal, waar je wil. Als je maar dicht genoeg in de buurt van de lichtsnelheid beweegt."

Icke: "Stel je voor, ik ga met een raket naar het centrum van ons melkwegstelsel, dat is een afstand van 24 duizend lichtjaar. Als ik dan terugkom op aarde, dan ben ik, laten we zeggen, 15 jaar ouder geworden. Maar op aarde is dan 48 duizend jaar voorbij gegaan. Dus als je vertrekt met een relativistische raket dan moet je meteen afscheid nemen van jouw geliefden, want je ziet ze niet meer terug."

'Er is geen plek in het heelal waar je niet heen kunt gaan'

Op deze manier gekeken naar het refrein, krijgt de tekst van Het Goede Doel een filosofische lading. "Ik denk dat het hele lied een emotionele en filosofische lading heeft. Het is een combinatie van een gevoel van weemoed en radeloosheid", zegt Icke.

Toch voelt het voor de astrofysicus ook als iets positiefs. "De natuurkunde staat ons in principe toe om waar dan ook in het heelal heen te gaan. Dat is fantastisch." Bovendien hebben we al een plek tussen de sterren, zegt Icke: "Onze aarde is al een planeet rondom een ster in ons melkwegstelsel, dat is er allemaal al. We zitten al tussen de sterren, we hoeven niet ergens heen te gaan, we zijn er al."

De tekst zou Icke veranderen in: "Er is geen leven op Pluto, maar je kunt dansen op de maan. Er is geen plek in het heelal waar je niet heen kunt gaan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie