Cultuur & Media
BNNVARA

'België' van Het Goede Doel bestaat 40 jaar: 'Het klinkt niet gedateerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'België' van Het Goede Doel bestaat 40 jaar: 'Het klinkt niet gedateerd'

Het nummer België van Het Goede Doel bestaat 40 jaar. De zanger in het nummer twijfelt waar die naartoe kan vluchten: weg uit Nederland maar waar naartoe? En al die landen die hij overweegt, die komen voorbij in de nieuwe serie van De Nieuws BV om België daarmee nog eens in het zonnetje te zetten. En die nieuwe serie wordt natuurlijk gestart met Henk Westbroek, zanger van Het Goede Doel. Denkt hij dat de tekst wordt herschreven, of blijft het toch altijd België?

Hun stemmen lijken sprekend op elkaar en vullen elkaar perfect aan, zegt Henk Westbroek over hemzelf en Henk Temming. Hij deed de lage stukken en Temming de hoge stukken. Maar wanneer Westbroek meezingt met België neemt dat je toch weer even mee terug in de tijd.

Hedendaagse klassieker

De klassieker van Het Goede Doel bestaat dit jaar 40 jaar. Via Spotify weten mensen België nog altijd te vinden. "Ik krijg elke week nog zeker twee keer de vraag wanneer ik dat nummer heb uitgebracht, vorige week of de week daarvoor. Want op Spotify staat er geen datum bij. En het klinkt niet gedateerd", aldus Westbroek.

België is natuurlijk niet de enige hit van Het Goede Doel. Gijzelaar, Hou van mij, Vriendschap en Zwijgen zijn stuk voor stuk nummers die bij velen herinneringen aan toen oproepen. "We hebben toch wel een paar aardige liedjes geschreven", zegt Westbroek. "Dat is best leuk als je daar zo op terugkijkt. En zo nu en dan zing ik er wel eens eentje van. Ik heb mijn best gedaan en gelukkig ook wel enige waardering daarvoor gehad."

Nederland in de jaren '80

Ondanks het succes van de band, was de tijd van Het Goede Doel niet een leuke tijd als, zegt Westbroek, en dan vooral maatschappelijk gezien. "Enorme werkeloosheid, veel spanningen met de Koude Oorlog. Maar aan de andere kant, dat was de pluskant, waren mensen ook heel liberaal", zegt Westbroek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vluchten naar België

Het nummer dat inspiratie bood voor België was Space Oddity van David Bowie. Westbroek: "Ons werd gezegd: 'Jullie zouden ook eens zoiets moeten maken.' Dus andere Henk zei: 'Zullen we dat eens proberen?'" En zo geschiedde. Het refrein, 'Is er leven op pluto?/ Kun je dansen op de maan?/ Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan?', werd door Westbroek geschreven. "Pluto is ook de hond van Goofy, dus dat vond ik een leuk grapje, want al die honden hebben vlooien."

Het nummer nam een andere wending en de zinnen die over de landen worden gezongen lijken best wat te zeggen over de landen destijds. Westbroek: "Op een gegeven moment is er een refrein en denk je, het liedje gaat over vluchten. Dan zet je op een rijtje van, waar zou ik heen willen vluchten? En dan kom je nergens want het is overal klote. En dan wil je een tegenwicht hebben en dan kom je op België."

Nieuwe serie

Over alle landen die nu in de tekst worden genoemd maakt De Nieuws BV de komende weken een serie. Daarin wordt gekeken hoe de landen er 40 jaar geleden uitzagen, hoe ze er nu uitzien en: klopt de zin nog wel die over het nummer wordt gezegd? In de eerste aflevering spreekt Rozemarijn Brus met journalist Annette Birschel over Duitsland: zijn ze daar nog zo streng?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie