Wetenschap & Techniek
NTR

Nee, je krijgt geen autisme van vaccinaties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nee, je krijgt geen autisme van vaccinaties

Vaccinaties zijn onmisbaar om ernstige ziektes, zoals polio of de mazelen, te voorkomen. Toch kiezen steeds meer ouders ervoor hun kind niet te vaccineren, vooral uit angst voor bijwerkingen. Het grootste schrikbeeld: autisme.

Biologische Lariekoek

Toch zijn er geen aanwijzingen dat er een link bestaat tussen vaccinaties en autisme. De fabel is de wereld in geholpen door Andrew Wakefield, een frauderende Britse arts. Hij verzon dat een aantal kinderen autisme kreeg door de BMR-vaccinatie. Het bleek vals alarm en de arts werd uit zijn ambt gezet.

Vaccinaties kunnen wel bijwerkingen veroorzaken, maar autisme is daar niet één van. Soms ontstaat er bij gevaccineerde kinderen een rode vlek of koorts. Heel soms zijn de vastgestelde bijwerkingen ernstig, zoals hersenvliesontsteking. Gelukkig zijn ernstige bijwerkingen heel zeldzaam en is er bij de meeste kinderen niets aan de hand.

Zijn ijsjes dodelijk?

Als iemand ziek wordt na een inenting is de vaccinatie daar lang niet altijd de oorzaak van. Anders gezegd: het ziek worden en de vaccinatie hebben niks met elkaar te maken, ze vinden alleen tegelijk plaats. Toevallig dus.

Vergelijk het met dit voorbeeld: hoe meer ijsjes er worden verkocht, hoe meer kinderen er verdrinken. Betekent dat dat ijsjes dodelijk zijn? Nee, bij mooi weer gaan er gewoon meer kinderen zwemmen én eten ze vaker ijs.

Dit artikel is gebaseerd op een hoofdstuk uit het boek 'Plassen over kwallenbeten' van Steijn van Schie, Koen Moons en Maartje Kouwen. In Focus lezen ze beurtelings voor uit het boek.

Lees meer over vaccinaties op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie