Wetenschap & Techniek
NTR

Waarom vertrouwen in de politiek afhangt van je diploma

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom vertrouwen in de politiek afhangt van je diploma

Het vertrouwen in de politiek is flink gedaald, bleek gisteren uit een enquete van IPSOS. Waar komt het wantrouwen in de politiek vandaan? 'De opleidingskloof in politiek vertrouwen is een hele grote', aldus politiek- en cultuursocioloog Kjell Noordzij bij Focus.

Het recent gedaalde vertrouwen in de politiek is wat betreft Noordzij een dagkoers. Tijdens de coronacrisis zag je juist een aanzienlijke stijging van het vertrouwen in de politiek. Los van die fluctuaties was het vertrouwen in de politiek de afgelopen jaren eigenlijk vrij stabiel, aldus Noordzij, met hooguit een lichte afname.

Toch ziet hij wel degelijk een probleem met het vertrouwen in de politiek, maar die heeft te maken met het verschil in scholing tussen mensen: "Praktisch en theoretisch geschoolden gaan steeds meer los van elkaar leven. In de tijd van de verzuiling kwam je elkaar nog wel eens tegen, maar mensen leven tegenwoordig hun eigen scholen, netwerken, steden. Je ziet dat ze heel erg los van elkaar gaan leven."

Verschillende levensstijl en opvattingen

Daarbij valt op dat de levensstijl en opvattingen van de theoretisch geschoolden meer aanzien genieten in de samenleving: "Daardoor hebben praktisch geschoolden het idee dat hun levensstijl en opvattingen miskend worden. Ze voelen zich niet gehoord."

Quote

De opleidingskloof in politiek vertrouwen is een hele grote

Kjell Noordzij

In vroeger jaren accepteerden mensen dat misschien nog, maar dat is steeds minder het geval. "Je zou kunnen zeggen dat ze tegenwoordig veel meer verzet laten zien. De hogere status van de theoretisch geschoolden wordt niet meer voetstoots geaccepteerd." En dat zie je ook terug in het vertrouwen in de politiek onder praktisch geschoolden.

'Loserige veganisten'

"Zoals staatssecretaris Henk Bleeker een aantal jaren geleden tegen de boeren zei: 'Laat niet op je neerkijken door een stelletje loserige veganisten' [gevolgd door gejuich, red.]. Dat vind ik als onderzoeker interessant om te zien. Praktisch geschoolden verzetten zich tegen de heersende ideeen."

Nieuws en Co: Waar is Waldy - Geen vertrouwen meer in de politiek

Waar is Waldy - Geen vertrouwen meer in de politiek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie