Binnenland
NOSNTR

Minder vertrouwen in de koning

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder vertrouwen in de koning

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is dit jaar flink gedaald. In april van dit jaar had nog 76 procent van alle Nederlanders tamelijk veel of veel vertrouwen in de koning, in december is dat nog maar 47 procent.

"Heel veel dingen die goed gingen, gaan over Willem-Alexander als koning. Dingen die niet goed gingen, gaan vaak over zijn privé-leven. Zijn moeder heeft altijd gezegd dat je privé-leven van jou is en niemand daar iets mee te maken heeft en de koning is daar ook altijd heel fel in. Blijkbaar zegt hij daarvan dat dat van hem is en niemand zich daarmee moet bemoeien, maar zo werkt dat helaas voor hem niet. Koning ben je 24 uur per dag, ook als je op vakantie gaat", zei Koninklijk Huis verslaggever Kysia Hekster in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Functioneren van de koning

Nederlanders zijn ook minder tevreden over het functioneren van de koning. In april was 67 procent (heel) tevreden met het functioneren van Willem-Alexander, nu is dat nog 51 procent.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur. Uit de afgenomen vragenlijsten blijkt dat het aandeel burgers dat (zeer) ontevreden is over het functioneren van de koning ook omhoog is gegaan. Dat was eerst slechts 3 procent, nu is dat 14 procent.

Kritiek op keuzes koning

Er was dit jaar op een aantal momenten forse kritiek op het handelen van de koning. Er ontstond ophef toen het koningspaar tijdens een vakantie in Griekenland in augustus op de foto ging met een restauranthouder, zonder 1,5 meter afstand in acht te nemen

Iets daarvoor kocht de koning een gloednieuwe speedboot van twee miljoen euro. Dat hij dat midden in de coronacrisis deed, kwam hem op het verwijt te staan dat hij niet solidair was met het Nederlandse volk.

In de herfst ging de koninklijke familie - een week nadat het kabinet in een persconferentie had opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven - met het regeringsvliegtuig naar Griekenland. Er ontstond op die vrijdagmiddag zodanig veel ophef, dat de koning besloot om terug te keren.

"Niet verstandig"

Toen bleek dat twee van de dochters van het echtpaar in Griekenland waren achtergebleven, terwijl hun ouders met een lijnvlucht terugkeerden, ontstond een nieuwe golf van verontwaardiging. Koning Willem-Alexander en Máxima namen een excuusvideo op waarin ze erkenden "niet onfeilbaar" te zijn. Volgens Willem-Alexander deed het "pijn om het vertrouwen beschadigd te hebben".

Driekwart van de ondervraagden vindt het "niet verstandig" dat het echtpaar op vakantie naar Griekenland ging. Volgens de regels mocht het wel - het reisadvies was immers "code geel" - maar het viel niet goed. Bijna 70 procent van de Nederlanders denkt dat het imago van de koninklijke familie daardoor is beschadigd.

Toch vindt zo'n 40 procent van de Nederlanders dat het koningspaar zich wél solidair hebben getoond, versus 25 procent die vindt dat dat niet het geval is. Vooral 55-plussers zijn ervan overtuigd dat de koninklijke familie solidair is met het volk.

Koning

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie