Binnenland
NOS

Onderzoek: weinig vertrouwen in kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: weinig vertrouwen in kabinet

Het kabinet Rutte III kan niet rekenen op veel vertrouwen van de bevolking. Een meerderheid van 54 procent zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in het kabinet en in de politiek in het algemeen. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos (.pdf) in opdracht van de NOS, ter gelegenheid van Prinsjesdag.

NOS-verslaggever Xander van der Wulp zegt in het Radio 1 Journaal dat een meerder van de Nederlanders, 54 procent, heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in het kabinet. Het gebrek aan vertrouwen komt vooral door het inkomensbeleid dat het kabinet voert, daarbij gaat het onder andere om de hoogte van de belastingen en andere zaken die invloed hebben op je portemonnee.

Noord-Nederland vertrouwt kabinet het minst

Maar ook de affaires rond politici spelen een rol. "Denk aan de situaties rond Halbe Zijlstra en Stef Blok'', zegt van der Wulp. "Ook het beeld dat bestaat over de dividendbelasting is niet positief." Het vertrouwen in het kabinet-Rutte III is het laagst in het noorden van Nederland, zegt de commissaris van de Koning in Groningen Rene Paas. "In het noorden van het land zijn veel gebieden met weinig werk. Die mensen kijken om zich heen en zien dat het op andere plekken beter gaat." De gaswinning komt nog bovenop die ontevredenheid.

Dividendbelasting

Het plan om de dividendbelasting af te schaffen krijgt slechts steun van 11 procent van de bevolking, hoofdzakelijk van VVD-kiezers. Het overgrote deel vindt het een slechte zaak, de rest weet het niet of staat er neutraal in.

Desgevraagd zegt 37 procent dat ze de afschaffing van de dividendbelasting laten meewegen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten volgend jaar maart; 23 procent zegt dat niet te doen.

Ster advertentie
Ster advertentie