Wetenschap & Techniek
NTR

Zo smaken de hippe drankjes uit de 18e eeuw

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo smaken de hippe drankjes uit de 18e eeuw

Tegenwoordig haal je gewoon cola, bier of likeurtjes in de supermarkt, maar een paar eeuwen geleden moest je alles zelf maken. Hoe ging dat, en belangrijker nog: hoe smaken de drankjes van toen? Nachtprogramma Focus hield een eigen proeverij.

Historische drankjes


Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar in de achttiende eeuw was clairet een geliefd drankje. Historicus en vinoloog Mariƫlla Beukers vond het recept ervan in het handgeschreven kookschrift van een 18e-eeuwse dame. Ze liet het drankje namaken, met als resultaat een fruitig, alcoholisch brouwsel op basis van onder andere kersen en kruidnagel.

'Hebben ze dit echt lekker gevonden?'

Behalve clairet kwam Beukers nog veel meer historische drankrecepten op het spoor. Het opschrijven van recepten was namelijk heel gebruikelijk in die tijd, vertelt ze. "In familiearchieven zijn nog heel veel van dat soort kookschriften overgebleven, en daar heb ik een aantal drankjes uitgehaald en gemaakt." Ze schreef er zelfs een historisch receptenboek over: Punch, kandeel en clairet.

Het bestuderen van de oude handgeschreven recepten brengt het verleden heel dichtbij, vertelt de historica. Helemaal als je de drankjes vervolgens ook nog zelf namaakt en proeft. "Eerst denk je: wat kan dit worden? Hebben ze dit echt lekker gevonden? Totdat je het echt gemaakt hebt, en denkt: dit is gewoon heel erg lekker!"

Kandeel in plaats van beschuit met muisjes

Om haar woorden kracht bij te zetten, maakt Beukers live in de studio een andere favoriet uit die tijd: kandeel. Dat is een drankje op basis van eieren, kaneel en witte wijn, dat vooral werd gedronken als er net een kind was geboren.

Het was traditie dat de kersverse vader de drank serveerde aan de kraamvisite, vertelt Beukers, een beetje zoals we dat nu met beschuit met muisjes doen. Of Focus-presentator Mirthe van der Drift de smaak ervan net zo kan waarderen als onze 18e-eeuwse medemens, hoor je in de uitzending.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie