Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Zo maak je je kat minder moordzuchtig

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo maak je je kat minder moordzuchtig

Door huiskatten voldoende vlees te geven en te laten spelen, jagen ze beduidend minder op vogels en kleine zoogdieren. Het aantal buitgemaakte prooidieren gaat dan met sprongen omlaag, laat een nieuwe Britse studie zien.

Wetenschappers testten de strategie twaalf weken lang met 355 katten uit 219 huishoudens in het zuid-westen van Groot-Brittannië. Kregen de katten dieet met veel eiwitten uit vlees, dan brachten ze 36% minder prooidieren mee naar huis. Waren de eiwitten niet afkomstig uit vlees - maar bijvoorbeeld uit soja - dan nam hun jachtgedrag veel minder af. Waarschijnlijk omdat ze dan bepaalde micronutriënten missen die wel in eiwitten uit vlees zitten, denkt promovenda Maria Cechetti, die de experimenten begeleidde.

Nu zou je kunnen zeggen dat je hiermee alleen het probleem verplaatst. Immers, door katten vlees te geven zijn het mensen die dieren vermoorden om dat vlees te verkrijgen. Maar ook het spelen resulteerde in een duidelijke afname van het jachtgedrag. Slechts tien minuten spelen per dag, het liefst spelletjes die het jagen simuleren, deed de katten al een kwart minder jagen. Het onderzoek verscheen in Current Biology.

Slachting onder vogels en zoogdieren

In Nederland houden we naar schatting 2,6 miljoen katten als huisdier. Gezamenlijk vangen die zeker zo'n 40 miljoen vogels, muizen, konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren. Dat doen ze niet om hun honger te stillen, want eten krijgen ze thuis genoeg. Het is puur instinct. En omdat ze goed gevoed zijn hebben ze meer dan genoeg energie, wat ze des te dodelijker maakt.

Dit nieuwe onderzoek wijst erop dat het jachtinstinct met de juiste strategie wel is in te dammen. Cechetti en consorten willen nu gaan uitzoeken met welke spelletjes het effect maximaal is, en of het combineren van strategieën het jagen nog verder kan terugdringen.

Gerelateerd:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie