Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Ufo-meldingen geen hype, zegt godsdienstfilosoof. 'Zag twee lichten boven mij rondcirkelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ufo-meldingen geen hype, zegt godsdienstfilosoof. 'Zag twee lichten boven mij rondcirkelen'

In de Verenigde Staten is momenteel een ware ufo-hype aan de gang, die deels te maken heeft met de Chinese ballonnen die een paar weken geleden uit de lucht werden geschoten. Of speelt er meer? Ja, zegt godsdienstfilosoof Taede Smedes bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Wat de Amerikanen nou nog meer uit de lucht hebben geschoten naast die Chinese ballonnen, dat is nog steeds niet duidelijk, zegt Smedes. "Nee, ze hebben de zoektocht opgegeven. Een paar dagen later heeft de Amerikaanse overheid gezegd: we kunnen de restanten waarschijnlijk niet weer terugvinden. Dus we stoppen met zoeken. En daardoor is niet duidelijk geworden wat ze uiteindelijk hebben neergeschoten."

Maar om de 'hype' rond ufo’s te begrijpen, moet je eigenlijk eerder terug. "De hype is eigenlijk al gaande sinds eind 2017, toen de New York Times met een artikel kwam. Hieruit zou blijken dat de Amerikaanse overheid al jarenlang ufo-onderzoek doet, terwijl de Amerikaanse overheid altijd heeft gezegd: nee we gaan ons er niet mee bezighouden." Sindsdien hoort hij veel verhalen van militairen en piloten over onbekende, rondzwevende objecten in het luchtruim.

'Werd heel bang'

Zelf heeft hij ook een ufo gezien, daar is hij van overtuigd. "Ik was als vijftienjarige helemaal geobsedeerd door het universum en wist er ook alles van. Op een zondagavond in 1988 stond ik met mijn telescoopje naar buiten te kijken en op een gegeven moment zie ik twee lichten aankomen. Ik kon ze niet thuisbrengen als vliegtuigen of helikopters of satellieten of wat dan ook. Ik schijn met mijn zaklamp en op dat moment blijven ze boven mij stilstaan en gaan ze rond elkaar cirkelen. En toen werd ik heel bang. Ik riep mijn vader, die kwam en kijkt naar boven. Op dat moment gaan die naast elkaar staan en zoeven zo in zuidelijke richting weg."

Pakweg 95 tot 97% van de gemelde ufo’s zijn gewoon satelliet of sterren en planeten, legt Smedes uit. "3% procent kan niet verklaard worden. En heel vaak komt dat omdat er te weinig informatie is. En dan is er gewoon een heel klein deel waarvan men zegt: dit is zo raar."

Dreigende oorlog

De meldingen vandaag de dag brengen hem terug naar de jaren '50, toen er ook allerlei nieuwsberichten over onbekende, vliegende objecten verschenen. Er werd zelfs een speciale dag in het leven geroepen, 70 jaar geleden, waarop geprobeerd werd om met buitenaards leven te communiceren. De overeenkomsten tussen toen en nu? Het gevoel van crisis, zegt Smedes. Een een dreigende oorlog. Dan is er behoefte aan zingeving, legt hij uit.

"Het idee was en is: we kunnen het blijkbaar zelf niet af. We hebben hulp van buitenaf nodig om het te rooien. Vroeger werd er tot God gebeden. En toen, en nu, zijn het dus eigenlijk de buitenaardsen die ons eigenlijk moeten helpen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie