Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Volgens deze onderzoeker is het nog niet te laat om het klimaat te redden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volgens deze onderzoeker is het nog niet te laat om het klimaat te redden

De walvissenpopulatie vergroten, het herstellen van mangrove en regenwoud en meer ruimte voor water. Volgens Tim van Hattum van de Wageningen Universiteit ligt de oplossing voor de klimaatcrisis in de natuur. En: het is nog niet te laat.

Ingenieur Tim van Hattum vindt het tijd voor klimaat optimisme

In zijn boek Only Planet omschrijft Van Hattum de klimaat- en biodiversiteitscrisis waarin onze wereld verkeerd. Maar hij blijft niet hangen bij de doemscenario's. "Alles wat we de afgelopen twintig jaar hebben vernietigd, kunnen we nog herstellen. Bijvoorbeeld een gekapt bos. Als je daar nu je handen vanaf trekt, is dat bos na honderd jaar volledig herteld."

Zijn boodschap: niet doemdenken, maar actie. "Zo zijn steden met hun hoge emissies grote vervuilers, maar daarmee juist ook een onderdeel van de oplossing: er is daar veel winst te behalen."

Natuurherstel kan volgens Van Hattum bij het remmen van klimaatverandering een grote rol spelen. "Het kan zelfs voor één derde bijdragen aan het behalen van het klimaatakkoord van Parijs."

En niet te vergeten: het bedrijfsleven kan ook helpen bij klimaatoplossingen. "Want er is heus ook geld mee te verdienen."

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie