Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Deze robot gaat de Amazon Picking Challenge aan

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze robot gaat de Amazon Picking Challenge aan

[NTR] In Leipzig gaat op 29 juni de Robocup 2016 van start. Een team van de TU Delft doet daar mee aan de Amazon Picking Challenge. Hun robot moet allemaal verschillende producten van het schap pakken en in een container plaatsen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het klinkt als een eenvoudige klus voor een robot, een paar spullen oppakken en weer neerzetten. Maar het feit dat Amazon en een speciale Picking Contest voor heeft uitgeschreven geeft wel aan dat er ruimte voor verbetering is. Blijkbaar is er in de warenhuizen van de digitale winkelgigant nog wel een efficiencyslag te maken.

Er zijn zestien finalisten. Team Delft, een samenwerking tussen het TU Delft Robotics Institute en Delft Robotics, is een van die finalisten. Hun robot speurt zijn omgeving af met meerdere 3D-camera’s van hoge kwaliteit, heeft een robotarm met zeven vrijheidsgraden en een speciaal ontwikkelde grijper.

Het Delftse team heeft zich dit jaar met name geconcentreerd op de robuustheid van het systeem, wat vorig jaar voor veel teams een struikelblok bleek. Eerst moet een robot voldoende betrouwbaar zijn, dan pas kan aan de snelheid worden gewerkt. Kanter van Deurzen van Delft Robotics denkt dat het nog wel een aantal jaren zal duren voor dit soort systemen echt in de praktijk kunnen worden toegepast. Drie keer raden welk bedrijf ze dan als eerste zal inzetten.

Beluister de reportage die Karin Alberts maakte over Team Delft voor Nieuws en Co:

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie