Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Muziek als medicijn voor zieke kinderen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek als medicijn voor zieke kinderen

Kinderen ervaren bij een medische ingreep minder pijn als ze naar muziek luisteren. Dat lijkt naar voren te komen uit promotieonderzoek van het Erasmus Medisch Centrum.

Veel ander onderzoek wees al in die richting, zegt promovenda Marianne van der Heijden. Maar veel van die onderzoeken waren gedaan met kleine groepen patiënten, of waren niet consequent uitgevoerd. Daarom heeft Van der Heijden het onderzoek nog eens overgedaan, volgens strenge maatstaven. "Als je dingen wilt veranderen in de gezondheidszorg, moet je onderzoek aan bepaalde voorwaarden voldoen", aldus Van der Heijden.

Ze keek enerzijds naar kinderen op de spoedeisende hulp, waarbij muziek puur als afleiding van de medische ingreep werd gebruikt. Het bleek dat een deel van de kinderen een duidelijke afname van de pijn ervoer dankzij de muziek.

Spiegelende muziektherapie

Daarnaast keek Van der Heijden naar muziektherapeuten die een zogenoemd ontmoetingsmoment met de kinderen proberen te creëren. "Als de kinderen boos uit een behandeling kwamen en ‘Waah waah waah!’ brulden, dan probeerde de therapeut dat bijvoorbeeld te spiegelen op zijn gitaar: ‘waah waah waah!’ Een kind reageert dan vaak verbaasd, vergeet zijn woede en kan na een tijdje weer lachen of met zijn of haar ouders praten", vertelt Van der Heijden.

Dit voorbeeld maakt duidelijk dat muziek waarschijnlijk niet alleen een pijnstiller hoeft te zijn, maar ook kan dienen als rustgever. In andere gevallen kan het misschien ook helpen om trauma’s te verwerken. Of dat ook echt zo is, is nog niet met zekerheid te zeggen. "Dat is lastig te meten, we hebben er de meetinstrumenten nog niet voor".

Van der Heijden ziet haar promotieonderzoek dan ook als een startpunt; ze hoopt nog veel meer aan de weet te komen over de effecten van muziek op kinderen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie