Wetenschap & Techniek

Waarom je in Zeeland het snelste internet hebt en in Groningen het traagst

AVROTROS
foto: Pexels/Oleg Magni
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je in Zeeland het snelste internet hebt en in Groningen het traagst

De internetsnelheden verschillen sterk per gemeente en provincies, blijkt uit onderzoek van Pricewise. Het uitrollen van het 1 gigabit per seconde-netwerk, oftewel glasvezel, blijkt een complexe puzzel te zijn. Waar ligt dat aan? En waar moet je vooral niet gaan wonen als je snel internet wilt? Olaf van Miltenburg van Tweakers geeft de antwoorden bij Blok&Toine.

Internetsnelheden verschillen per gebied

De verschillen in Nederland zijn groot omdat mensen in de buitengebieden ver uit elkaar wonen, deze mensen krijgen hun internet nog vaak via de ouderwetse telefoonverbinding legt Miltenburg uit.

In 2023 moet heel Nederland kunnen beschikken over een internetverbinding van 100 Megabit per seconde, en dat gaat waarschijnlijk wel lukken, legt Olaf uit. "Partijen zoals KPN zijn al bezig waarbij een 4G-verbinding gecombineerd wordt met deze telefoonverbindingen. Daarnaast wordt er nu volop ingezet op glasvezel en satellietverbindingen."

Glasvezel

Toch loopt het dunbevolkte Zeeland voorop met 95% glasvezel dekking, tegenover 18% in Groningen, blijkt uit onderzoek van Pricewise. Dat komt volgens Miltenburg omdat de lokale provider Delta volop inzet met glasvezel.

"In gebieden in Groningen zijn grote landelijke grote providers actief, voor hen is er minder urgentie om deze dunbevolkte gebieden snel te voorzien met glasvezel."

Satelliet

Mensen die nu last hebben van langzaam internet, kunnen zich verenigen om glasvezel aan te leggen. "Deze groep legt contact met de provider, wanneer er dan genoeg animo kunnen de kosten op tegen de baten van de provider. Daarnaast kunnen mensen gebruik maken van satellietinternet om toch een hoge en stabiele internetverbinding te krijgen."

In Zeeland heb je het snelste internet, Groningen het langzaamst; dit is waarom!

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie