Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Deze bijzondere wetenschapsdocu’s kun je zien op filmfestival InScience
NTR

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze bijzondere wetenschapsdocu’s kun je zien op filmfestival InScience

Gisteren ging in Nijmegen het filmfestival InScience van start, waar vijf dagen lang de mooiste wetenschapsfilms en -documentaires te zien zijn. Focus belde erover met Gerda Bosman, eindredacteur van tv-programma De Kennis van Nu.


Het leuke van wetenschapsdocumentaires, zegt Bosman, is dat ze je laten nadenken over wetenschap en de impact ervan op de samenleving. "En soms zitten dingen gewoon anders in elkaar dan je in eerste instantie denkt."

Als voorbeeld noemt ze de film Artifishal, waarin het drama van de wilde zalm wordt ontrafeld. Zalmkwekerijen zijn bedoeld om de bedreigde vissoort te beschermen, maar ze blijken juist bij te dragen aan het uitsterven ervan. Ontsnapte zalmen dragen namelijk ziektes over op hun wilde soortgenoten. Bosman: "De intenties zijn wel goed, maar het werkt dus eigenlijk desastreus uit."

Invriezen voor de toekomst

Een andere documentaire waar Bosman erg benieuwd naar is, is Hope Frozen: een film over een tweejarig meisje in Bangkok dat is overleden aan een hersentumor. In de hoop dat toekomstige ontwikkelingen hun dochter toch nog kunnen redden, vriezen haar ouders haar in. "Dus daar ligt ze, te wachten tot de wetenschap ooit zover is dat ze haar weer tot leven kunnen wekken en genezen."

Rondje om de Mont Blanc

De Kennis van Nu heeft een speciale band met het festival, vertelt Bosman. De beste wetenschapsdocumentaires maken namelijk kans op de NTR De Kennis van Nu Award, die zaterdag wordt uitgereikt.

Ook interessant: op zondagmiddag staat een aflevering van De Kennis van Nu over ultramarathons op het programma. Wat bezielt mensen die dagenlang onafgebroken rennen – denk aan een rondje om de Mont Blanc – en waarom zijn vrouwen hier zo opvallend goed in? Tijdens de De Kennis van Nu Meetup kun je de makers van de uitzending én een aantal ultraracers daarover aan de tand voelen.

Gisteren besteedde Nieuws en Co aandacht aan openingsfilm Human Nature, waarin de revolutionaire techniek crispr-cas centraal staat:

Beluister ook het gesprek met aankomend InScience-directeur Daisy van de Zande over genetische modificatie, het hoofdthema van het festival dit jaar:

Meer informatie over het festival vind je hier.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie