Wetenschap & Techniek
EO

Stroomnet onder hoogspanning: 'Verlaag groene subsidies'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Stroomnet onder hoogspanning: 'Verlaag groene subsidies'

Er worden momenteel zóveel zonnepanelen geïnstalleerd, dat het stroomnet onder druk komt te staan. Hoogleraar energiesystemen David Smeulders doet daarom een opvallende oproep: verlaag de subsidies. "Op dit moment zijn er zoveel mensen aan het verduurzamen dat het net vastloopt, dus je moet hier en daar op de rem trappen", zegt hij in Geld of je Leven.

'Nederland stevent af op stroomcrisis'

Door de grote hoeveelheid stroom kunnen netheerder Tennet en regionale aanbieders niet altijd nieuwe aansluitingen regelen. In Brabant en Limburg krijgen nieuwe bedrijven al niet meer zo’n aansluiting. Maar niet alleen daar is er een probleem, ook in de randstad, zegt Smeulders: "In Amsterdam zijn duurzame ambities voor een deel in de ijskast gezet omdat ook daar problemen zijn met aansluiting. Een hele nieuwe woonwijk met elektrische voorzieningen kon niet gepland worden."

Dit heeft te maken met het grote aanbod aan stroom waar de beheerders mee te maken hebben, zegt Smeulders. Veel mensen met zonnepanelen leveren hun overtollige energie terug aan het net, maar daardoor is er dus op sommige momenten te veel.

Geen uitgebreid stroomnet

Het stroomnet kan het niet aan, omdat Nederland geen uitgebreid stroomnet heeft in vergelijking met andere landen. "Een campingnetje", lacht Smulders. "Dit is omdat we een fijnmazig aardgassysteem hebben. Daarom hadden we geen behoefte aan een heel uitgebreid stroomnet."

Smeulders: "Vroeger was de elektriciteit eenrichtingsverkeer. We hadden een grote elektriciteitscentrale en die leverde stroom aan de leveranciers en hoe verder je van de centrale zit, hoe dunner de kabeltjes. Vergelijk het met een boom: dicht bij de centrale heb je een dikke stam, maar hoe verder weg je zit, hoe dunner de twijgjes. Nu moeten die twijgjes ook ineens stroom terugleveren, dus dan krijg je een probleem…"

'Schaf subsidies af'

Om overbelasting tegen te gaan doet Smeulders een opvallend voorstel: de subsidies verlagen. Op dit moment is er een salderingsregeling voor terug geleverde stroom, maar dat kun je best afschaffen, vindt hij. "Je zou natuurlijk kunnen zeggen: iets minder subsidies verstrekken en dat geld steken in het verdikken van de kabels."

Het kabinet heeft de salderingsregeling overigens verlengd. "Geen goed idee", zegt Smeulders. "We kunnen de last van het succes van de verduurzaming niet verdragen."

Overigens is Smeulders geen tegenstander van vergroening: hij is lid van GroenLinks.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie