Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Zijn steeds slimmere chatbots een goede ontwikkeling?

foto: Metafoto: Meta
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn steeds slimmere chatbots een goede ontwikkeling?

Is er genoeg parkeerplek? Moet ik reserveren? Hoe laat vertrekt mijn trein? Allemaal vragen die je wel eens gesteld kunt hebben aan een chatbot. Deze chatbots geven vaak generieke antwoorden zonder emotie of diepgang. Maar Facebook-moederbedrijf Meta wil dit veranderen. Het bedrijf ontwikkelde BlenderBot 3, een Artificial Intelligence chatbot die zich vult met data van het internet. Een goede ontwikkeling? Niet als het aan tech-journalist Aaron Mirck ligt: "Het is beangstigend", zegt hij in De Nieuws BV.

Mirck legt uit dat BlenderBot 3 totaal anders is dan de chatbots die we nu kennen. De tech-journalist las in gesprekken tussen de chatbot en gebruikers dat BlenderBot 3 denkt dat het zelfbewust is. Ook zag hij dat de bot gesprekken wil beginnen over complottheorieën. "Dat vind ik nogal beangstigend."

Dit komt omdat de bot zich voedt met data die het online vindt. "Het kopieert wat het online ziet en leert van de data die het gevoerd krijgt", aldus Mirck. De tech-journalist is niet blij met deze ontwikkeling. "Online worden al veel gekke ideeën gedeeld en door deze bot zullen ze nog meer rondgaan." Volgens Mirck kan Meta zich ook beter richten op de problemen die het platform ondervindt, zoals nepnieuws en de nieuwe Metaverse die nog niet zo goed loopt, dan op het bouwen van een AI chatbot.

Populair

Het bedrijf geeft aan dat de bot ontwikkeld is om het kunstmatig intelligentieveld nog meer te ontwikkelen. Om dit te ontwikkelen, moeten zoveel mogelijk gebruikers 'praten' met de bots zodat er meer data is om de bots mee te vullen.

Zo gebruiken steeds meer bedrijven tegenwoordig chatbots en worden ze steeds populairder. Mirck: "Voor bedrijven zijn ze aantrekkelijk omdat chatbots altijd bereikbaar zijn." Ook zou volgens de tech-journalist de helft van de mensen het niet door hebben dat ze met een bot praten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opvoeden

Chatbots worden gevoed met data. En hoe die data eruit ziet beïnvloedt de antwoorden van de bot. Mirck haalt de Chatbot van Microsoft aan. Deze haalde informatie op van het racistische forum 4Chan. Vanwege de racistische toon van de data, werden de gesprekken met de bot ook racistisch. "De gesprekken met de BlenderBot lijken nu ook zo te worden."

Ondanks de mensen eigenschappen die de bot kan tonen, zoals humor en racisme, moeten we volgens Mirck oppassen met het toekennen van menselijke eigenschappen aan een bot. De robot kopieert en kan dus niet zelfbewust zijn. "Chatbots zijn het resultaat van hun input, je kan ze dus wel 'opvoeden', maar dat ligt aan welke data je gebruikt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie