Wetenschap & Techniek

Gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland

foto: Vroege Vogels/Joke van de Poppefoto: Vroege Vogels/Joke van de Poppe
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland

Aankomende donderdag 10 juni is er tussen 11:19 en 13:31 uur in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. "Het is een zeldzaam verschijnsel", vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling in Vroege Vogels. En als je het wil zien, dan heb je alleen maar een vergiet nodig.

Aankomende donderdag 10 juni is er tussen 11:19 en 13:31 uur in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Niet zo spectaculair als een totale zonsverduistering, "want dan wordt het echt donker en reageert de natuur", vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Hemellichamen zien draaien en bewegen

Schilling: "Maar de maan schuift donderdag aan de bovenkant voor de zon langs en neemt als het ware een hapje uit de zon. Als je het niet weet, merk je er niet eens wat van. Maar het is wel een zeldzaam verschijnsel. Het mooie ervan vind ik dat je op zo’n moment de hemellichamen ziet draaien en bewegen."

Geen eclipsbril? Pak een vergiet!

Het hemelverschijnsel is goed te bekijken met een eclipsbril. Kijk vooral nooit zonder zo'n bril rechtstreeks in de zon, dat is erg schadelijk voor je netvlies! Voor wie geen eclipsbril heeft, weet Schilling een mooi alternatief: "Je kunt het beeld van de zon projecteren met een soort gaatjescamera."

Dat kan met een paar kartonnetjes waar je in de ene een gaatje van ongeveer 1 mm maakt. Maar je kan ook even de keuken induiken en een vergiet pakken. Door de gaatjes valt de schaduw van het vergiet op het stukje karton, en door de gaatjes zie je dan mooi een lichtend cirkeltje geprojecteerd: dat is de zon. Tijdens de zonsverduistering zie je dan dat cirkeltje met dat hapje eruit.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie