Wetenschap & Techniek
NOSNTR

'Spierpijn en hoofdpijn veelvoorkomende bijwerkingen Pfizer-vaccin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Spierpijn en hoofdpijn veelvoorkomende bijwerkingen Pfizer-vaccin'

Pijn, warmte en roodheid op de prikplek en spierpijn, hoofdpijn en een algeheel 'je niet lekker voelen'. Dat zijn de bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech-vaccin waarover bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe de meeste meldingen ontving. In zes gevallen is er sprake van klachten die kunnen passen bij een heftige allergische reactie.

Bij het merendeel van de mensen verliepen de klachten mild en verdwenen ze binnen een paar dagen. Ook zijn het klachten die bij andere vaccins worden gemeld en die een logisch gevolg zijn van de inenting. Het vaccin zet het immuunsysteem namelijk aan het werk zodat het zich wapent tegen het coronavirus. "Belangrijk is dat mensen blijven melden, want wat we nu nog niet weten, kan bij meer meldingen voor meer inzichten zorgen", zegt Agnes Kant, directeur van Lareb, bij Nieuws en Co.

Aantal meldingen

De meldingen komen voort uit grofweg de eerste 100.000 toegediende vaccins van Pfizer/BioNTech. In totaal ontvingen tot nu toe ruim 160.000 Nederlanders een eerste prik.

De deskundigen van bijwerkingencentrum Lareb bekeken tot nu toe in totaal 996 meldingen met 4430 vermoede bijwerkingen. Er komen de hele dag door nieuwe meldingen binnen, zegt directeur Agnes Kant. Bijwerkingen worden pas meegeteld als ze goed zijn bekeken.

Bijwerkingen komen vaak voor bij vaccins

Bijwerkingen zijn een logisch gevolg van vaccinaties. Vaccins zetten ons immuunsysteem aan het werk, zodat we nieuwe ziekteverwekkers aankunnen. Dat kan even tot ongemak leiden. De voordelen van vaccins moeten wel altijd opwegen tegen de nadelen.

De belangrijkste manier om eventuele nieuwe bijwerkingen in beeld te krijgen, is via meldingen van burgers en zorgverleners. Nederlanders kunnen vermoedelijke bijwerkingen melden bij Lareb. Als daar wordt gesignaleerd dat er sprake is van serieuze bijwerkingen, dan informeert het bijwerkingencentrum het RIVM en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

De bijwerkingen in de laatste update van Lareb hebben uitsluitend betrekking op het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Vorige week ontvingen de eerste Nederlanders het vaccin van Moderna, maar daar zijn nog geen meldingen van bekeken.

Bij het Pfizer-vaccin zijn de meest gemelde bijwerkingen dus reacties op de prikplek, zoals pijn (464), warmte (164) en roodheid (136). Ook klachten zoals spierpijn (502), hoofdpijn (497), je niet lekker voelen (417), misselijkheid (201) en koorts (188) zijn vaak gemeld.

Zeldzame allergische reacties

Onder de zes personen met ernstigere klachten, waren er drie met een vastgestelde anafylactische reactie, oftewel een ernstige allergische reactie. Bij de andere drie waren er symptomen (zoals uitgebreide huiduitslag en zwelling rond de ogen of keel) die bij een anafylactische reactie kunnen passen.

Volgens Lareb zijn alle patiënten snel en adequaat behandeld en intussen hersteld. "Heftige allergische reacties na een vaccinatie zijn heel zeldzaam, maar niet uit te sluiten", schrijft het bijwerkingencentrum.

Niet in de bijsluiter

In het overzicht van de meldingen van vermoede bijwerkingen, staan ook klachten die niet in de bijsluiter staan. Deze en andere opvallende meldingen worden binnen Lareb besproken in een overleg met experts.

Als de meldingen daar aanleiding toe geven, wordt een nadere analyse gedaan. Zo spoort Lareb eventuele nieuwe bijwerkingen op. Tot nu toe is dat niet het geval, meldt Lareb.

Het blijft belangrijk dat mensen vermoede bijwerkingen melden. "Zodra de meldingen wel tot nieuwe inzichten leiden, zullen we dat bekendmaken." Vanaf vandaag komt het bijwerkingencentrum met een wekelijkse update over de gemelde bijwerkingen.

Bijwerkingen vaccin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie