Binnenland
NOSNTR

RIVM na goedkeuring Pfizer-vaccin: 'Ook de nieuwe variant van het coronavirus kan hiermee worden aangepakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RIVM na goedkeuring Pfizer-vaccin: 'Ook de nieuwe variant van het coronavirus kan hiermee worden aangepakt'

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Als de Europese Commissie het advies overneemt kan het vaccin binnen enkele dagen toegelaten worden op de Europese markt. Het is het eerste coronavaccin dat beschikbaar komt voor de lidstaten van de Europese Unie.

Het middel wordt toegelaten voor alle 27 landen van de Europese Unie, voor iedereen boven de 16. Volgens EMA-directeur Emer Cooke is het een "enorme stap in onze strijd tegen covid-19" en een "historische wetenschappelijke prestatie.”

Ook Cécile van Els, immunoloog bij het RIVM en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht, gelooft dat het veilig genoeg is om het vaccin in de bevolking toe te dienen, zo vertelt zij in Nieuws en Co. “Het vaccin lijkt een goede balans te hebben tussen de werkzaamheid en de risico’s. We horen dat de bijwerkingen mild zijn. Zo kan er pijn op de plaats van injectie zijn, kan er hoofdpijn zijn, is er een klein beetje verhoging. Maar die bijwerkingen zijn kortdurend, het is dus acceptabel Dat zijn allemaal niet zo ernstige dingen.”

Video niet beschikbaar

Allergische reacties vinden niet op grote schaal plaats

Er waren echter wat vragen over allergische reacties op het virus, zeker gezien er patiënten waren die zo’n reactie kregen. Dat is ook meteen de reden dat mensen tot vijftien minuten na de injectie moeten worden geobserveerd om zo te kijken of zij zo’n reactie kunnen verwachten. “In het onderzoek werden die reacties niet gezien, maar mensen moeten wel opletten als zij gevoelig zijn voor allergische reacties. Maar dat zal niet op grote schaal gaan gebeuren.”

Het vaccin lijkt ook bij iedereen te worden kunnen toegediend. Het Pfizer-vaccin werkt goed bij ouderen en er zijn bijvoorbeeld ook geen problemen gezien bij zwangere vrouwen. “De ouderen zijn juist heel goed onderzocht in de testfase. Meer dan tien procent van de onderzochten bestond uit ouderen die ouder waren dan 75 jaar. Dat is natuurlijk juist de groep die we willen beschermen en het vaccin doet het daar hartstikke goed”, gaat Van Els verder.

Vaccin ook goed werkzaam bij nieuwe Coronavirus uit Groot Brittannië

Nu is er ook veel te doen over het nieuwe coronavirus dat is opgedoken in Groot Brittannië, het is nog niet zeker in hoeverre het vaccin goed werkt op dit virus. De verwachting is echter dat er geen problemen zullen zijn, ziet ook Van Els: “Die vraag werd ook gesteld aan het EMA, die vertelden dat we het eigenlijk nog niet zeker weten. Maar ze verwachten dat deze variant goed aangepakt kan worden door de immuniteit die je voor het virus krijgt.”

“Het vaccin werkt namelijk als een soort waaier van een hoop verschillende antistoffen die allemaal iets anders herkennen aan het specifieke spijker-eiwit. Dus als er dan een heel kleine verandering plaatsvind aan het eiwit van dat virus, is er niet zo heel erg veel aan de hand. Het vaccin blijft in dat geval gewoon werken”, sluit Van Els af.

N&C Vaccin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie