Onderzoek
WNL

Pfizer-directeur: kans dat vaccin niet werkt tegen coronamutatie is heel klein

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pfizer-directeur: kans dat vaccin niet werkt tegen coronamutatie is heel klein

Farmaceut Pfizer is op dit moment druk bezig om te onderzoeken of hun vaccin, het eerste dat in Europa toegediend wordt, ook werkt tegen de coronamutatie die als eerste gesignaleerd werd in het Verenigd Koninkrijk. "De angst dat het niet werkt wil ik grotendeels wegnemen", zegt directeur van Pfizer-Nederland Marc Kaptein in WNL Op Zaterdag.


"Ik kan het nog niet garanderen, daarvoor heb ik die data nodig", benadrukt hij. "Maar de kans dat het niet zou werken is heel klein." De antistoffen die je lichaam aanmaakt tegen het coronavirus zijn een soort "dopjes" die op het SARS-CoV-2 spike eiwit passen. "Daarvan verwachten we op basis van allerlei moeilijke modellen dat dat nog steeds werkt", legt Kaptein uit.

'Vaccin kan snel aangepast'

Als dat niet zo is, is er nog steeds een T cel (een afweercel) reactie die een vaccin ook oproept. "Dat is een cellulaire langetermijngeheugen immuniteit. Daarvan verwachten we ook dat dat nog blijft werken", zegt Kaptein.

In het extreme geval dat de voorgenoemde opties ook niet werken, wat hij niet verwacht, kan de farmaceut nog steeds heel snel het vaccin aanpassen, verzekert de Pfizer-directeur.

De uitkomst van het onderzoek wordt begin januari al verwacht.

Ster advertentie
Ster advertentie