Wetenschap & Techniek
NTR

Beetje zeewier laat koeien 82% minder methaan uitboeren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beetje zeewier laat koeien 82% minder methaan uitboeren

Het is wetenschappers gelukt om de methaanuitstoot van koeien met 82% terug te brengen, door een beetje zeewier door hun eten te mixen. Dat kan de deur openen naar een duurzamere vorm van veeteelt, hopen de onderzoekers.

In de proef kregen 21 vleeskoeien dagelijks 80 gram zeewier door hun eten heen gemengd. Dat verminderde niet alleen de methaanuitstoot met 82%, de koeien leverden ook nog eens precies evenveel vlees. Het onderzoek is gepubliceerd in PLoS ONE. Uit eerder onderzoek uit 2018 was al gebleken dat zeewier de methaanuitstoot met zo'n 50% kon verminderen.

Deze stier kreeg dagelijks een portie zeewier te eten, en boerde veel minder van het broeikasgas methaan uit. Credit: Breanna Roque/UC Davis

Landbouw en veeteelt is in de VS verantwoordelijk voor 10% van de uitstoot van alle broeikasgassen. De helft daarvan is afkomstig van koeien en andere herkauwers. Deze dieren boeren methaan en andere gassen uit terwijl ze hun eten aan het verteren zijn.

Onderdrukt enzym

Het zeewier onderdrukt een enzym in het spijsverteringskanaal van de koeien, waardoor de productie van methaan veel minder op gang komt. De studie duurde in totaal vijf maanden, en gedurende die hele periode produceerden de koeien veel minder methaan. Er was dus geen vermindering van het effect in de loop van de studie.

Gerelateerd:

Bij broeikasgassen als CO2 en methaan denken we meteen aan smeltende ijskappen en klimaatverandering. Maar ondanks hun slechte naam zijn deze gassen onmisbaar op onze planeet. Wat is een broeikasgas precies? NPO Kennis legt het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie