Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nederlandse antenne achter de maan staat eindelijk aan

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse antenne achter de maan staat eindelijk aan

De Chinese satelliet Queqiao was al sinds mei 2018 achter de maan en nu is de Nederlandse radioantenne aan boord aangezet. De eerste test met de antenne is positief verlopen, zegt directeur van het Radboud Radiolab, Marc Klein Wolt, in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Nederlandse antennes achter de maan vandaag aangezet

"Het moment dat hij aangaat en dat je weet dat de lancering is overleefd - daar moesten we gewoon negen maanden op wachten. Dat is lang." De Nederlandse wetenschappers wisten van tevoren dat hun project geen prioriteit had bij de Chinese ruimtemissie.

Eerst moest de Chang'e 4 nog landen op de achterkant van de maan. Daarna moest rover Yutu succesvol over het maanoppervlak rondrijden. En na een reeks testen en experimenten, gaven de Chinese autoriteiten vanmorgen groen licht voor het aanzetten van de Nederlandse antenne op de Queqiao.

De uitrolbare antenne is gemaakt om straling op te vangen uit het vroege heelal. Maar het zal nog eens een paar maanden duren voordat het team daarmee kan beginnen. Eerst moet de antenne in stapjes tot vijf meter lengte worden uitgerold. Daarna moet het apparaat nog uitgebreid worden afgesteld en getest. "Pas daarna kunnen we echt aan onze wetenschap beginnen", zegt Klein Wolt.

Ster advertentie
Ster advertentie