Wetenschap & Techniek
EO

Chiptekort oplossen? Ook chips in Europa gaan maken!

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Chiptekort oplossen? Ook chips in Europa gaan maken!

De economie gaat ook in 2022 weer gebukt onder het chiptekort, verwachten deskundigen. Een oplossing zou kunnen zijn om zelfs chips te gaan produceren als Europese Unie, zegt hoogleraar elektrotechniek Bram Nauta van de Universiteit Twente in het nieuwe programma Geld of je Leven. "Er zijn nu maar drie plekken waar chips worden gemaakt: Taiwan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten", aldus Nauta.

Geld of je Leven-presentator Hans van der Steeg ondervindt momenteel het chiptekort aan den lijve, vertelt hij in de uitzending. Door een tekort kan een oven niet worden geleverd, terwijl die al acht maanden geleden besteld is.

De reden: er zit een chip in. En niet eentje, zegt Nauta: "Om een oven aan te zetten heb je een chip nodig, het klokje is een chip, de bediening is een chip, zelfs het ding dat de straling maakt is een chip… Alles is gemaakt van chips."

Het tekort is zo nijpend dat het door sommigen zelfs vergeleken wordt met de oliecrisis uit de jaren 70. "De chips zijn de nieuwe olie. Zonder chips staat alles stil", zegt Nauta.

Nieuwe chipfabrieken

Het gekke is: de chipproductie ligt helemaal niet stil, zo vertelt Nauta. Er worden veel chips gemaakt, maar het is niet genoeg. "Het bestedingspatroon is helemaal veranderd", zegt de hoogleraar. Dit heeft met corona te maken: "Mensen gaan niet op vakantie, maar komen een nieuwe laptop. De industrie is hier helemaal niet op ingericht." Daarnaast zijn chips pas rendabel als (bijna) alle geproduceerde chips worden verkocht: overschotten zijn niet winstgevend, waardoor er geen chips op de plank liggen.

Een extra fabriek bouwen in Europa zou een goeie stap zijn, denkt Nauta, al is het wel een proces van lange adem: "Dat is een flink project, vergelijkbaar met het aanleggen van een luchthaven of een kerncentrale." Bovendien duurt het ook wel even voordat de machines klaar zijn. "In de hele keten zijn er te weinig mensen."

Hoelang blijven er nog chiptekorten bestaan?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie