Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Hoe woke is de universiteit Leiden?

foto: Fotofoto: Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe woke is de universiteit Leiden?

Hoe “woke” is de universiteit Leiden? In de Jortcast Grand Tour bekijkt Jort Kelder hoe de universiteit scoort op de Woke Meter. Dat doet hij niet aan de hand van de 7 vinkjes, maar met de zeven W’tjes.

De Woke Meter toetst aan de hand van zeven criteria of de universiteit zich bezighoudt met racisme en sociaal onrecht jegens minderheden. De zeven W’tjes zijn:

  • Is iedereen welkom op de universiteit?

  • Is Engels de voertaal op de universiteit?

  • Wordt excelleren ontmoedigd?

  • Dekoloniseren: neemt de universiteit maatregelen om te “dekoloniseren”?

  • Zijn er op de universiteit “diversiteitsdienders”?

  • Is er op de universiteit een safe space?

  • Zijn er maatregelen om meer vrouwen aan te nemen?

Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur, reageert op de score van de universiteit Leiden.

De W'tjes voor Leiden

Een half W’tje voor Leiden op het eerste punt: is iedereen welkom? Een debat over het Palestina-Israël conflict kon namelijk niet doorgaan, de neutraliteit en veiligheid konden niet gewaarborgd worden. De universiteit stelde dat moderator Dida Zbeidy niet neutraal was, ze was te pro-Palestina.

Een heus diversiteitsleger is in Leiden actief, met een ware diversity officer aan het hoofd. Dan heb je ook nog een klankbordgroep en een inclusion blog voor de geluiden van gekrenkte studenten. Een grote W voor de diversiteitsdienders, dus!

En, ook gefeliciteerd met de W’s voor de dekolonisatiemaatregelen vanwege het symposium ‘decolonizing knowledge’ en een mooie W voor de safe spaces, vanwege Leidens’ STAR-formule: safe space to talk about race.

Gerelateerde podcast

De Jortcast

De Jortcast

Ster advertentie
Ster advertentie