Wetenschap & Techniek
NTR

Zelfs hackers denken dat deze kunstmatige intelligentie een echt mens is

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfs hackers denken dat deze kunstmatige intelligentie een echt mens is

Een Amerikaanse student heeft een blog verspreid die geheel was geschreven door een nieuw stuk software. Tienduizenden mensen dachten dat het een blog van een echt mens was. De software, GPT-3 genaamd, blijkt in staat om zeer overtuigende stukken tekst te genereren.

Een van de posts bereikte zelfs de eerste plaats op Hacker News, en bijna niemand had in de gaten dat er geen mens maar een machine schuilging achter de blog. De student, Liam Porr, was verbaasd hoe makkelijk het ging: "Dat was het enge," tekende Technology Review op uit zijn mond.

GPT-3 is een kunstmatige intelligentie-systeem dat is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoekslab dat is opgericht door Tesla-baas Elon Musk. Het systeem kreeg als oefenmateriaal een enorme hoeveelheid tekst te verwerken, van boeken en nieuwsartikelen tot wikipedia-pagina's en blogposts. Sinds half juli wordt het verspreid onder een select gezelschap om het te testen.

Het volgende woord raden

Op basis van alle ontvangen informatie doet GPT-3 eigenlijk iets heel simpels: voorspellen wat het meest waarschijnlijke volgende woord is na een bepaald stukje tekst. Geef het programma de tekst: 'De president maakte vandaag nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan', en GPT-3 maakt de tekst af (met dien verstande dat het programma in het Engels is getraind). Dat kan allerlei levensechte teksten opleveren, van gedichten en gebruiksinstructies tot teksten met productiviteits-tips. Of een antwoord op een niet meteen heel simpele vraag:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat betekent niet dat GPT-3 perfect is, het programma komt ook met een hoop nonsens op de proppen en blijkt nauwelijks in staat om een alledaags gesprek te voeren. Ook op gevoel voor humor is het niet te betrappen. Maar GPT-3 overstijgt regelmatig de verwachtingen van experts. "Het verbaast me elke keer", vertelde uitvinder Arram Sabeti tegen Vox News, "dan denk ik: dit kan het niet echt net geschreven hebben".

Luister ook:

Waar ligt de grens tussen mens en kunstmatige intelligentie?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie