Vodafone rolt 5G uit: 'op dit moment is het niet onveilig'
- Nieuws
- Vodafone rolt 5G uit: 'op dit moment is het niet onveilig'
Nu Vodafone de eerste stappen zet in het uitrollen van 5G in Nederland, blikken we met wetenschapsjournalist Diederik Jekel vooruit naar de toekomst van dit supersnelle netwerk en de zorgen die er over de straling zijn. "Wetenschappers kunnen het nooit 100 procent veilig bewijzen", maar op dit moment is het niet onveilig, zegt hij in Spraakmakers.
De veilingen voor de noodzakelijke frequenties zijn inmiddels van start gegaan, met in de voorhoede telecombedrijf Vodafone dat gisteren aankondigde 5G nu al beschikbaar te stellen. Het lijkt erop dat we niet kunnen wachten, maar er is veel discussie over gezondheid en 5G. De elektromagnetische straling zou hoger en dus veel schadelijker zijn.
Video niet beschikbaar
Onderzoek
Volgens Jekel, die ook wetenschapsjournalist is bij de NTR, is er al ongelofelijk veel onderzoek gedaan naar telefoonstraling en zijn er in Europa allerlei wetten en maatregelen genomen. "We hebben al onderzoek gedaan bij die lagere frequenties en gekeken: vanaf welk punt wordt dat stralingsniveau echt vervelend. Daar zitten we met een factor 50 onder."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Niet méér straling
"Ook als je de 5G-masten bekijkt, zitten die op dezelfde hoeveelheid straling als onze 4G-masten." Er is dus op dit moment niet meer straling in Nederland en zélfs als dat zo is, dan hebben we volgens hem nog wat ruimte voordat we op het niveau zitten dat het onprettig kan worden.
"Ook de afgelopen twintig jaar, waarin we zoveel meer straling om ons heen hebben, is er geen explosieve toename van het aantal tumoren gevonden." Wetenschappers zien niet in hoe dit biologische schade moet veroorzaken en weten dus niet waarom 5G een probleem zou zijn. Jekel: "En natuurlijk moeten we dit blijven onderzoeken."
100 procent veilig
Meer dan tweehonderd wetenschappers sloten zich onlangs aan bij de International EMF Scientist Appeal, een petitie die overheden oproept om te wachten met de uitrol van 5G tot er meer duidelijkheid is over de impact van straling. Is dat geen begrijpelijke oproep?
"Klinkt als een goed argument," zegt Jekel, "maar ik kan altijd wel 200 mensen zoeken die er het met me eens zijn. Bovendien vindt ik een aantal mensen op die lijst zeer twijfelachtig."
Een fundamenteel probleem is volgens Jekel dat wetenschappers iets nooit 100 procent veilig kunnen bewijzen. "Er wordt vaak gezegd: ga eerst maar eens bewijzen dat het nooit een probleem kan zijn en pas dán moeten we het gaan doen."
Volgens hem is er altijd wel een nieuwe onderzoeksmethode of subgroep die je kunt onderzoeken. "Als je op dit moment kijkt naar al het onderzoek, dan zie je voornamelijk dat we niks kunnen vinden. En er is heel erg naar gezocht."
Wat kunnen we met 5G?
Door een dekkend 5G-netwerk kunnen apparaten nog sneller informatie uitwisselen, waardoor toepassingen zoals operaties op afstand en zelfrijdende auto’s mogelijk worden. Ook kan met 5G worden voorzien in de groeiende databehoefte van consumenten. Voor meer informatie over de precieze werking van het 5G netwerk lees je dit artikel.