Wetenschap & Techniek

De genetica van de eerste keer

  1. Nieuwschevron right
  2. De genetica van de eerste keer

[NTR] Om de invloed van je genoom op het verlies van je maagdelijkheid te onderzoeken, gingen de Britse onderzoekers niet over één nacht ijs: 380.00 mensen uit Engeland, Amerika en IJsland namen ze onder de loep. En het moet gezegd: dat bleef niet geheel zonder resultaat. Ze vonden 38 plekjes op onze chromosomen die een verband lieten zien met de leeftijd waarop mensen voor het eerst met iemand naar bed gaan.

Maar het gaat wel om een kleine invloed. Die 38 genen – meer precies: bepaalde varianten van die genen - voorspelden samen voor ongeveer 25 procent of je iets vroeger of iets later je je maagdelijkheid verliest. En wat meer is: elk van die genen hing afzonderlijk samen met een verschil van slechts enkele weken. Kijk je naar genen voor bijvoorbeeld lichaamsbouw, dan bepalen die wel voor 80 procent of meer de uitkomst.


Dat maakt duidelijk dat andere factoren een veel belangrijkere rol moeten spelen. Uit ander onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kinderen uit arme gezinnen en met een lager opleidingsniveau gemiddeld eerder aan seks doen. Hetzelfde geldt voor kinderen die niet-religieus zijn, of ouders hebben die min of meer afwezig zijn. En dan heb je natuurlijk nog peer-pressure: als al je vrienden of vriendinnen het al gedaan hebben, begin je toch wel enige druk te voelen.

Kwestie van persoonlijkheid?

Je zou kunnen denken dat het opmerkelijk is dat genen überhaupt invloed hebben. Voor de meeste mensen zal de eerste keer – gevallen waarbij sprake is van dwang daargelaten - ongetwijfeld een bewuste, vrije keuze zijn. Het klinkt misschien paradoxaal, maar dat maakt het tegelijkertijd logisch dat genen ook een rol spelen. Want wie je bent en wat je persoonlijkheid is, hangt mede af van je genen. Een van die 38 gevonden genen tref je bijvoorbeeld vaker aan bij mensen die gemiddeld vaker risicovol gedrag vertonen. Daarnaast kwam duidelijk de rol naar voren van genen die mede-bepalen wanneer je in de puberteit komt.

Maar het moment waarop je in je puberteit komt, kan niet alleen maar genetisch bepaald zijn. De onderzoekers stellen bijnaen passant dat mensen in 1880 nog rond hun 18e in de puberteit kwamen, terwijl dat in 1980 tussen je 12e en 13e was. In een eeuw - pakweg vier generaties - kunnen je genen onmogelijk zo sterk veranderd zijn dat ze dat effect veroorzaken.

John Perry et al, Physical and neurobehavioral determinants of reproductive onset and success, in Nature Genetics, 18 april 2016.

Bouwe van Straten vertelde over dit onderwerp in het radioprogramma De Ochtend:

Ster advertentie
Ster advertentie