Wetenschap & Techniek

'Ritalin op lange termijn niet schadelijk voor kind'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ritalin op lange termijn niet schadelijk voor kind'

[NTR] Is Ritalin nu schadelijk voor het kinderbrein of niet? Promotieonderzoek van afgelopen zomer leek in die richting te wijzen, maar een nieuwe publicatie zet die weer op losse schroeven.

Het gebruik van ADHD-medicijnen heeft op de lange termijn geen effect op de ontwikkeling van hersenen van kinderen, staat in de nieuwe publicatie, een studie van hersenonderzoeker Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In haar promotieonderzoek concludeert zij ook dat de medicatie geen blijvende invloed heeft op het gedrag van jonge gebruikers.

Drie universiteiten onderzochten 1000 kinderen waarvan er 400 ADHD hebben. Zij werden gedurende enkele jaren onderzocht. De kinderen begonnen op hun twaalfde met het invullen van vragenlijsten en ook werd DNA afgenomen. Vijf jaar later kwamen ze terug om ook een hersenscan te maken.

Gebruik Ritalin neemt toe

Er was vrijwel geen verschil in hersenontwikkeling tussen kinderen die geen, veel of weinig medicatie gebruikten, zegt Schweren. "Dat betekent dat het gebruik van medicatie er niet toe leidt dat het brein van kinderen met ADHD zich anders ontwikkelt. Als we al iets vonden, dan leek het meer op een positief dan op een negatief effect."

Kinderen met ADHD hebben last van aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Zij gebruiken medicijnen als Ritalin om de klachten te verminderen. Het gebruik daarvan is in de afgelopen jaren toegenomen. Ouders maken zich soms zorgen omdat ze niet weten wat de langetermijngevolgen van het medicijn zijn.

Andere studie

In augustus werd een studie gepubliceerd waarin staat dat Ritalin in kinderhersenen anders werkt dan bij volwassenen. Een week nadat kinderen Ritalin hadden gebruikt, was er sprake van een verhoogde mate van doorbloeding in hun hersenen. Het is niet duidelijk of daarvan negatief of positief zijn.

Vanmiddag in Nieuws en Co meer over het nieuwste onderzoek. Luister hier naar een fragment over het onderzoek dat in augustus werd gepubliceerd:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie