Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Grootste vulkaan ter wereld uitgebarsten: 'Situatie kan snel veranderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grootste vulkaan ter wereld uitgebarsten: 'Situatie kan snel veranderen'

's Werelds grootste actieve vulkaan, de Mauna Loa op Hawaï, sputtert al dagen gloeiende lava uit. Het is de eerste eruptie van de vulkaan in 38 jaar. Vulkanoloog Elske de Zeeuw-van Dalfsen van het KNMI volgt de uitbarsting en vertelde erover in Nieuws en Co.

"Ik heb gesproken met mijn collega's ter plekke. In eerste instantie was het belangrijk om te weten of de uitbarsting zich zou beperken tot de top van de vulkaan of dat deze zich zou verspreiden naar de flanken, waar ook mensen wonen", aldus De Zeeuw-van Dalfsen. "Op dit moment is de uitbarsting geen direct gevaar voor de bewoners."

'Situatie in de gaten blijven houden'

"We weten bij deze vulkaan dat als hij eenmaal een kant gekozen heeft, dan blijft die meestal aan die kant. In dit geval de noordoost kant. Dat is gunstig, omdat daar de mensen wat verder van de vulkaan af wonen. De dichtstbijzijnde stad is Hilo, meer dan 40 kilometer ver weg. Dan moet de lava wel een stukje afleggen voordat het de stad bereikt", weet De Zeeuw-van Dalfsen. "Niettemin kan kan de situatie snel veranderen, dus je moet het wel goed in de gaten blijven houden zodat de mensen op tijd gewaarschuwd kunnen worden."

"Sinds september zagen we duidelijke signalen dat de activiteit van de Mauna Loa toenam. Toen is ook het alertniveau verhoogd. De mensen wisten dat er mogelijk een uitbarsting ging komen. Maar dat het zo snel daadwerkelijk zou gebeuren, was iets minder evident", vertelt De Zeeuw-van Dalfsen.

'Erg mooie lavarivieren'

"De gesprekken met mijn collega's gaan met name over het houden van het overzicht van de uitbarsting. Ze zijn natuurlijk ter plekke heel druk bezig met observaties, dan is het soms lastig om alle data bij elkaar te houden. We hebben het dan vooral over eerder uitbarstingen van deze vulkaan en hoe deze uitbarsting zich daarmee vergelijkt", zegt De Zeeuw-van Dalfsen.

"Een uitbarsting van Mauna Loa levert erg mooie beelden op met lavarivieren die van de vulkaan naar beneden komen. Het is ook een vulkaan die uitermate goed bestudeerd kan worden door de vele instrumenten die erop staan. Dat maakt de uitbarsting voor ons heel interessant."

nc vulkaan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie