Buitenland
NOSNTR

Hawaï haalt iconische trap weg door TikToktoerisme: 'Reizigers negeren de regels'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hawaï haalt iconische trap weg door TikToktoerisme: 'Reizigers negeren de regels'

Hawaï is begonnen met het afbreken van de iconische steile Haiku-trappen, beter bekend als de Stairway to Heaven. De trappen zijn sinds 1987 verboden terrein, maar worden toch nog door veel toeristen beklommen. Het lokale bestuur was er klaar mee en besloot de trappen te verwijderen.

Video niet beschikbaar

"De overheid had eerst zoiets van: het is een historische plek, dus we gaan met andere maatregelen proberen die toeristen weg te houden", vertelt buitenlandredacteur bij de NOS Simone Langejan. "En dus waren er controleposten neergezet, er werden patrouilles uitgevoerd, verbodsborden geplaatst en je kon zelfs een boete van duizend dollar krijgen als je toch naar binnenging. Maar mensen bleven maar komen, dus is dit nu de volgende stap."

"Ze zagen dat mensen zich niks aantrokken van de regels en dat er gewoon meer mensen bijkwamen. Dat heeft grote gevolgen. Niet alleen voor het natuurgebied waar die trappen zich bevinden, maar ook voor de lokale bevolking. Mensen klommen over hekken heen en liepen door tuinen om maar die patrouilles te omzeilen", zegt Langejan.

TikToktoerisme

"Het komt er eigenlijk allemaal op neer dat mensen heel graag onderdeel willen zijn van het prachtige plaatje wat je daar bovenop krijgt. Het wordt ook de Stairway to Heaven genoemd, want het zijn echt adembenemende uitzichten en daar willen mensen heel graag bij horen", stelt Langejan.

"Je merkt dat mensen geïnspireerd raken door de filmpjes en foto's die je op Instagram en TikTok ziet. Dat noemen ze dan TikToktoerisme. Vroeger had je een Lonely Planet als je op reis ging. Je las daar wat uit en dan ging je naar die plek toe. Nu met sociale media komt informatie veel makkelijker naar mensen toe en heeft een veel groter bereik. Zo worden mensen dan toch geïnspireerd om te gaan, ook al is er een verbod."

Verantwoordelijkheid

"Die trappen zijn in 1942 gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog als toegang naar een radiostation. Hawaï was toen een belangrijke plek en dat radiostation moest hoog op een berg geplaatst worden, zodat er goed gecommuniceerd kon worden met marineschepen op zee. Daar zijn ladders geplaatst en later trappen. In 1987 is het verbod ingegaan."

"Je ziet dat een lokale overheid echt probeert om er iets aan te doen, maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk bij de reizigers om je een beetje te gedragen en te houden aan de regels", aldus Langejan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie