Wetenschap & Techniek

'Bomen planten voor het milieu leidt tot honger'

EO
foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bomen planten voor het milieu leidt tot honger'

Het is een hype bij vliegmaatschappijen: bomen planten om je CO2-uitstoot te compenseren. Dat klinkt goed, maar kan voor nieuwe problemen zorgen, zegt Oxfam Novib. Volgens Marita Hutjes van Oxfam kan het zorgen voor voedseltekort, omdat landbouwgronden worden volgeplant. "Bomen planten moet niet leiden tot honger", vindt zij.

Marita Hutjes (Oxfam Novib) in Dit is de Dag, samen met Hilde Anna de Vries (Greenpeace) en natuurkenner Arjan Postma

Bedrijven en overheden zeggen in 2050 klimaatneutraal te willen zijn. "Wij hebben gekeken naar hoeveel land je nodig hebt als die doelstelling via bebossing voor elkaar wilt krijgen. Dan heb je alle landbouwgrond nodig in de wereld. Dat is totaal onrealistisch", stelt Hutjes. Volgens haar komt er de komende jaren steeds meer druk op landbouwgrond en daar moeten we niet aan bijdragen.

Bomen planten niet voldoende

Natuurdeskundige en voormalig boswachter Arjan Postma is het niet helemaal eens met Hutjes. Er is nog genoeg niet-landbouwgrond waar bomen kunnen worden geplant. Bijvoorbeeld land dat eerder ontbost is. "Dat land wordt vaak maar een paar jaar gebruikt en dan blijft het braak liggen Als we bomen planten waar bomen zouden moeten staan, zou dat goed zijn."

Wel denkt hij dat het planten van bomen niet voldoende is. "Het is echt een doekje voor het bloeden", zegt hij. "Er moeten wel héél veel bomen worden geplant als je alle vluchten wilt compenseren…" Daarnaast gaat de ontbossing ook gewoon door, in een hoger tempo dan het bijplanten. Hij vindt het greenwashing: bedrijven die zichzelf milieuvriendelijker voordoen dan ze zijn.

Reductie

Hutjes vindt dat er, in plaats van CO2-compensatie, eerder moet worden gekeken naar reductie. Hier is ook Hilde Anna de Vries van Greenpeace het mee eens: "We moeten veel minder vlees en zuivel eten", zegt zij. Dit scheelt CO2-uitstoot, maar ook landbouwgrond, stelt ze. "We kunnen veel efficiënter mensen voeden als we dat met plantaardig voedsel doen. Ons landbouwmodel zorgt voor ontbossing elders", vindt ze.

Dan blijft de vraag of je, na het boeken van een vlucht, een boom moet laten planten. Als we de oproep van Oxfam Novib volgen, ben je dan al te ver: als je het milieu wilt sparen, kun je beter die vlucht helemaal niet boeken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie