Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Ruimtereizen Branson en Bezos 'wedstrijdje technologisch ver-plassen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruimtereizen Branson en Bezos 'wedstrijdje technologisch ver-plassen'

Het was volop in het nieuws dit weekend: de ruimtereis van miljardair Richard Branson. Heeft de wetenschap en de mensheid nog iets aan deze ruimtereizen? Voorlopig nog niet, zegt George van Hal, dit soort ruimtereizen kunnen we namelijk al. "Voorlopig is het een wedstrijdje technologisch ver-plassen", zegt hij bij Spraakmakers.


Video niet beschikbaar

"Als bredere maatschappij leren we nog niet veel nieuwe dingen van deze reizen", zegt Van Hal die wetenschapredacteur is bij de Volkskrant. "We kunnen zelfs steggelen of Branson de ruimte wel gehaald heeft." Volgens Van Hal zijn de ruimtereizen van de miljardairs meer een economische- dan een technologische ontwikkeling, vergelijkbaar met de opkomst van commerciële luchtvaart.

Experimenten in space

Volgens Mindy Howard, die astronauten traint om de ruimte in te gaan, zijn er nog veel verbeteringen mogelijk. “Er is weinig ruimte om te zweven en mensen botsen tegen elkaar aan. Ik had het beter opgezet en van te voren afgesproken als mensen salto's willen doen, moeten ze dat ergens anders doen dan waar het onderzoek plaatsvindt."

Ze denkt dat NASA ook baat heeft bij dit soort particuliere vluchten. "Vaak is er een wachtlijst voor de ISS en kan je wel wat op de drieminutenvluchten die Branson en Bezos doen. Dus NASA koopt stoelen op zo'n experimentele ruimtevaartreis."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Particulieren

Maar willen nu allemaal naar de maan? Het is duur, ver weg, je moet een pak aan, er is weinig te zien. Echt praktisch is zo'n reisje niet. "Nou, je ziet toch wel wat." Howard denkt dat veel mensen het ‘overview-effect’, de aarde aanschouwen vanuit de ruimte, toch wel willen meemaken.

"Steeds meer mensen willen voor dit soort ervaringen gaan. In de afgelopen vier maanden zijn er wedstrijden waar mensen aan kunnen meedoen, je kan dan een stoel winnen naar de ruimte.” Particuliere ruimtevaart is daarmee dichterbij dan veel mensen denken. "Je hoeft je alleen maar in te schrijven."

Stand.nl: Particuliere ruimtereizen zijn idiote prestigeprojecten

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie