Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

De lange reis naar de sterren van Mindy Howard

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De lange reis naar de sterren van Mindy Howard

Als klein meisje wilde Mindy Howard al naar de ruimte. Over drie jaar komt haar droom uit: ze gaat naar de ruimte en daarmee wordt ze de eerste Nederlandse vrouw in space.

Het zaadje werd gepland door de tv-serie The Six Million Dollar Man uit de jaren zeventig. Daarna was het nog een lange weg tot de daadwerkelijke reis naar de ruimte. Howard: "Iedereen om mij heen zei dat het niet ging gebeuren." Maar Howard is een volhouder.

De pilotenopleiding - doorgaans de kortste weg naar de sterren - was niet voor haar weggelegd. "Ik was twee centimeter te kort." Howard vertelt dat je als vrouw wel vaker benadeeld wordt door dit soort regels. "Je sluit mensen uit, konden ze geen aparte stoel maken?"

Wetenschappelijke weg

Als het niet via de pilotenopleiding kan, dan maar via de wetenschappelijke weg. Ze verhuist van haar geboorteland Amerika naar Nederland waar ze in 1990 een versnelde manier vindt om te promoveren aan de TU Eindhoven. Ze trouwt met een Nederlander en heeft inmiddels ook een Nederlands paspoort.

Met haar promotieonderzoek op zak solliciteert ze uiteindelijk bij NASA. Ze schopt het tot de laatste 200 highly qualified astronaut candidates. Door domme pech wordt ze uitgeloot, maar nog steeds laat ze haar hoofd niet hangen.

Commerciële ruimtevaart

Vanaf 2007 komt de commerciële ruimtevaart op en inmiddels is ze geselecteerd om vanaf 2023 mee te gaan met een commerciële ruimtevlucht als trainer van astronauten. Vanuit haar eigen training weet ze wat dit betekent.

"Het lijkt alsof je in een centrifuge zit. Je krijgt ontzettend veel g-krachten op je lijf. Sommige mensen kunnen flippen of krijgen helse pijnen."

Training

Bij de commerciële ruimtevaart is het voor meereizende particulieren nu nog niet verplicht om een intensieve training te volgen zoals Howard heeft gedaan. Ze maakt zich hier zorgen over, maar verwacht wel dat dit in de toekomst gaat veranderen. "Na de eerste ongelukken gaan er denk ik veel regels komen."

Als alles goed gaat, gaat Howard alleen met getrainde mensen mee. Of iets haar nog kan tegenhouden? "Ik zou niet kunnen bedenken waarom het niet doorgaat, maar stel dat het niet doorgaat, dan betaal ik mijn reis zelf. Ik ga sowieso!"

Ster advertentie
Ster advertentie