Ebola is terug van weggeweest. Is dat erg?
- Nieuws
- Ebola is terug van weggeweest. Is dat erg?
Het ebolavirus veroorzaakte tussen eind 2013 en 2015 duizenden doden in Afrika. Nu is het opnieuw in Congo opgedoken. Moeten we ons zorgen maken dat er een nieuwe grootschalige uitbraak komt? Nieuws en Co vroeg het aan hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus Medisch Centrum.
Ebola in Congo: moeten we een nieuwe epidemie vrezen?
De WHO wist de grote besmettingsgolf van 2014 uiteindelijk tot stilstand te brengen, maar de directeur van de VN-organisatie waarschuwde meteen ook dat het ebolavirus opnieuw de kop op zou kunnen steken.
Die voorspelling bleek correct te zijn. Naast de twee personen die nu met ebola gediagnosticeerd zijn, houdt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog 125 andere mensen in Congo in de gaten. Minstens een persoon is door het virus overleden.
Volgens Marion Koopmans zijn er grote verschillen op te merken tussen deze nieuwe uitbraak en die van vier jaar geleden. “In 2014 werden we geconfronteerd met de aanwezigheid van het virus in grote Afrikaanse steden”, zegt Koopmans. “In die gebieden leven heel veel mensen dicht bij elkaar en was er geen goede gezondheidsinfrastructuur. Zo kon het virus ook op grote schaal uitbreken.”
De nieuwe uitbraak in Congo vindt voorlopig alleen plaats in een relatief afgelegen gebied van de Congolese provincie Bas-Uele. Dat zou het voor de hulpdiensten gemakkelijker moeten maken om de verspreiding tot stilstand te brengen.
Niet alle ebola-patiënten hebben bloedingen
Ook het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie al een team naar het gebied heeft gestuurd lijkt geruststellend. De WHO kreeg tijdens de grote uitbraak van 2014 veel kritiek te verduren, omdat ze te laat in actie zou zijn gekomen. Zo’n scenario zal de WHO waarschijnlijk willen vermijden.
Tegelijk is het volgens Koopman niet zo simpel om ebola in Afrika te ontdekken: “Bij de meeste mensen presenteert ebola zich als een ernstige diarreeziekte. En Afrikanen hebben omwille van andere oorzaken wel vaker diarree. Daarom wordt niet altijd direct aan ebola gedacht. Pas toen sommige ebola-patiënten in 2013 bloedingen vertoonden, werd duidelijk dat er iets mis was. Maar het is een misverstand dat alle mensen met ebola bloedingen hebben.”
Hoewel Congo in 2013 ook werd getroffen door het ebola-virus (68 doden), werd de overgrote meerderheid van de sterfgevallen in West-Afrika gerapporteerd. De landen Guinea, Liberia en Sierra Leone waren in totaal goed voor meer dan 4900 doden. De uitbraak in West-Afrika stond ook los van die van Congo.
Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend